skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA-soldater i Falluja - sterk motstand

Amerikanske soldater har nådd sentrum av den tidligere opprørerkontrollerte byen Falluja, etter at den største offensiven siden invasjonen av Irak begynte i natt.

Publisert 09.11.2004 07:08. Oppdatert 09.11.2004 23:49.
Av Atle Moe og Benny André Johansen

Det meldes om harde kamper mellom soldater og opprørere i gatene i Falluja. Ifølge Iraks utenriksminister er imidlertid motstanden mindre enn ventet. Han sier at militæraksjonen kan være over i løpet av få dager.

Samtidig oppfordret en gruppe sunnimuslimske ledere det irakiske folk om å boikotte det planlagte valget i januar i protest mot den USA-ledede offensiven mot Falluja.

Omringer moské

Mellom 10.000 og 15.000 soldater deltar i angrepet, opplyser en amerikansk general. Tidlig i offensiven ble det meldt at amerikanske kommandosoldater hadde tatt kontroll over en jernbanestasjon og det største sykehuset i byen.

Ti amerikanske og to irakiske soldater er drept i den militære offensiven siden den startet mandag, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret.

Tidlig i ettermiddag omringet soldatene en moské som USA hevder har vært brukt som våpenlager og møteplass for opprørerne. Irakiske soldater forbereder seg til å gå inn i moskeen.

Minst 60 mennesker skal være drept siden i går kveld. Det er ikke kjent hvor mange av disse som er sivile og hvor mange som er soldater eller væpnede opprørere.

Titusener sivile

Selv om de fleste innbyggerne i byen har rømt, blir det anslått at det fortsatt er flere titusen sivile der.

Ifølge leger i byen er minst 15 sivile drept i de siste kampene, men situasjonen er uoversiktlig og uklar. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er en klinikk i sentrum av Falluja truffet av amerikanske bomber, noe som førte til at flere pasienter ble drept.

Iraks FN-ambassadør sier at et storangrep mot Falluja var det "minst ødeleggende alternativet" for å beskytte sivilbefolkningen i byen, som i hvert fall hittil har vært kontrollert av opprørere.

(NRK-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no