skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mister kontrollen over Ramadi

De amerikanske militære styrkene er i ferd med å miste kontrollen over den strategisk viktige byen Ramadi i det vestlige Irak, melder avisa New York Times.

Publisert 28.10.2004 09:43.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

MISTER TROEN: Sivile irakere i Ramada mister troen på amerikanerne etter hvert som tiden går og urolighetene i byen øker. (Foto: AP Photo/Scanpix)
Ifølge avisa klarer ikke den irakiske interimregjeringen og de amerikanske styrkene å kontrollere situasjonen i byen, som ligger i nærheten av opprørsbyen Falluja, som er et arnested for motstanden mot de internasjonale styrkene i landet.

Mer urolig i Ramadi

Situasjonen i Ramadi er foreløpig ikke like usikker som i falluja, men ifølge militære kilder skal den strategisk viktige byen ha blitt stadig mer urolig og usikker i det siste.

I løpet av de siste seks ukene har geriljastyrker tatt livet av stadig flere irakere som arbeider for de amerikanske styrkene. Amerikanske myndigheter sier til avisa at de mistenker irakiske sikkerhetsansatte for å ha hjulpet opprørerne forut for en rekke av angrepene mot amerikanske mål.

Mister troen

De mange drapene på irakiske arbeidere har ført til at arbeidet med å gjenoppbygge byen har stoppet, fordi irakerne er redde for å assosieres med amerikanske interesser. Den manglende gjenoppbyggingen medfører at innbyggerne i byen mister troen på at amerikanerne klarer å gjenopprette orden.

Situasjonen forverres ved at amerikanerne i området også må ta hensyn til situasjonen i nabobyen Falluja. Den urolige situasjonen i de to byene har ført til at amerikanernes innsats i Falluja må koordineres opp mot en økning i det militære nærværet i Ramada. Siden flyangrepene mot Falluja økte i intensitet, har store mengder geriljasoldater søkt til Ramada, skriver New York Times.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no