skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Viste ikke gisselvideo

BBC viste fredag ikke videoen der Irak-gisselet Margaret Hassan tryglet statsminister Tony Blair om hjelp.

Publisert 23.10.2004 09:49. Oppdatert 23.10.2004 10:13.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
– Hjelp meg, dette kan bli mine siste timer. Be Blair om å trekke styrkene ut av Irak og ikke forflytte dem til Bagdad, sa Hassan på vidoen, som både NRK og TV2 sendte utdrag fra.

BBC sier de ikke sendte videoen på grunn av bekymringer over måten de irakiske gisseltakerne benytter vestlige medier til å fremme sin sak.

Fra videoen med Margaret Hassan. Foto: Al Jazeera
BBCs nyhetssjef Roger Mosey understreker at det ikke er tatt noen prinsipiell beslutning om aldri å vise gisselvideoer, men at de heretter skal vurderes nøye fra gang til gang.

– Rent personlig mener jeg at journalister må ta en debatt om dette, og spørre om vi ved å vise disse videoene løper terroristenes ærender, sier Mosey til The Guardian.

Nyheter mot press og tvang

– Vi må se nyhetsverdien opp mot det press og den tvang personene er under. Her er det snakk om en som synes å være utsatt for store og akutte lidelser, og vi må derfor spørre oss om hvorfor dette må sendes på nasjonalt fjernsyn. Det er ingenting å vinne på å vise fram en kvinne som lider slik, sier Mosey.

Britisk-irakiske Margaret Hassan, som er leder for hjelpeorganisasjonen CARE i Irak, ble tatt som gissel i Bagdad tirsdag, knapt to uker etter at briten Kenneth Bigley ble drept av sine gisseltakere.

– Jeg vil ikke dø slik som Bigley, sa hun på opptaket gisseltakerne overlot til mediene.

Sendte heller ikke Bigleys bønn

Mosey måtte tidligere i måneden tåle kraftig kritikk fra enkelte hold for at BBC heller ikke viste videoen der Bigley bønnfalte statsminister Tony Blair om å etterkomme gisseltakernes krav, men benyttet da de samme argumentene.

Andre britiske fjernsynsstasjoner, som Sky, ITN og ITV, viste alle deler av videoen med Margareth Hassan fredag, og det samme gjorde Dagsrevyen og TV2-nyhetene i Norge.

– Vårt syn er å vise så lite av videoen som nødvendig for å fortelle historien. Vi er alle klar over at vi må sette slike historier inn i en sammenheng, for å unngå propagandaeffekten, sier en talskvinne for ITV News til The Guardian.

- Ikke noe enkelt svar

– Disse videoene setter fjernsynsmediene i en odiøs stilling. Skal vi sensurere og ikke vise videoen, og forhindre at våre seere får kjennskap til hva som foregår, eller skal vi vise den og i realiteten la oss utnytte i kidnappernes PR, sier Alex Thompson som er nyhetsanker i Channel 4.

– Om det fins et enkelt svar på dette, så har det i alle fall gått meg hus forbi, sier Thompson.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no