skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Verden er ikke trygg

FNs generalsekretær Kofi Annan mener verden ikke har blitt tryggere etter invasjonen i Irak og den utstrakte kampen mot terror.

Publisert 17.10.2004 11:12.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

IKKE TRYGGERE: FNs generalsekretær Kofi Annan avviser at verden har blitt tryggere etter at Saddam Hussein ble styrtet og USA tok kontroll over Irak. (Foto: REUTERS/Maxwells/HO)
Uttalelsene kom i et intervju med den britiske fjernsynskanalen ITV.

- Jeg kan ikke si at verden har blitt tryggere når man ser på all volden rundt oss, når man ser seg rundt og ser terroristangrepene verden over, når man ser hva som skjer i Irak, sier Annan.

- Mye arbeid gjenstår

Mye av det arbeidet som i særlig grad USA og Storbritannia har lagt ned for å angivelig gjøre verden sikrere, har dermed ikke hatt den effekten man ønsket, mener Annan.

- Vi har fremdeles mye gjenstående arbeid før verden er et sikrere sted, sier han.

Uttalelsen vil trolig ikke falle i god jord verken hos amerikanske eller britiske myndigheter. Både USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair har gjentatte ganger sagt at verden er et tryggere sted som følge av at Saddam Hussein er styrtet.

Annan er ikke enig, selv om han innrømmer at situasjonen i Irak nå var på rett vei, og at forholdene så lovende ut foran valget i slutten av januar.

- Kjøpte ikke stemmer

Heller ikke amerikanske beskyldninger om at Saddam Hussein i tiden før krigen skal ha prøvd å kjøpe stemmer i FN for å lette sanksjonene, tror generalsekretæren på.

FENGSEL: En Saddam Hussein i fengsel har ikke før til en bedre verden. Kofi Annan tror heller ikke på anklagene om at Hussein skal ha kjøpt stemmer i FN før Irak-krigen. (Foto: AFP PHOTO/HO)

I en rapport fra den amerikansk-ledede overvåkningsgruppen i Irak, hevdes det at Husseins regime gjentatte ganger prøvde å manipulere FNs "mat for olje"-program, blant annet ved å love lukurative oljekontrakter til land som stemte for å oppheve sanksjonene.

- Jeg tror ikke land som Russland, Frankrike eller Kina ville latt seg kjøpe for at selskaper i landene skulle få midlertidige kontrakter av irakiske myndigheter. Det er utenkelig. Vi snakker om seriøse og tungtveiende stater, ikke om banan-republikker, sa Annan.

FN-toppen brukte også intervjuet til å advare USA mot å gå videre med sin rolle som verdenspoliti uavhengig av FN, og særlig overfor Iran. Enhver militæraksjon mot Iran for å stoppe landets atomprogram, vil FN se på som ulovlig.

- Det å gjennomføre en slik handling vil ikke hjelpe i det hele tatt. Jeg vil ikke engang bruke tid og krefter på å tenke på det, for det ville vært særdeles uklokt, sa han.

(ITV)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no