skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Enige om Irak-oppdrag

Etter flere ukers diskusjoner er NATO-landene endelig enige om å opprette et militærakademi for irakiske soldater i Irak, opplyste en talsmann for alliansen onsdag kveld.

Publisert 22.09.2004 20:08.
Forsvarsalliansen har blant annet vært uenig om hvilke oppgaver NATO-soldater skal ha i forhold til soldater fra den USA-ledede koalisjonen.

Planen er at om lag 300 NATO-instruktører skal utdanne ledere til de fremtidige irakiske sikkerhetsstyrkene, som anses som svært viktige for at USA skal kunne trekke seg ut av landet.

Er i Irak allerede

En gruppe på 40 representanter fra NATO er allerede i Irak.Fire norske offiserer har i over en måned deltatt i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker i Irak i regi av NATO, skriver Klassekampen.

De fire deltar i en NATO-gruppe som Forsvarsdepartementet har omtalt som en evalueringsgruppe som skal analysere og kartlegge irakernes treningsbehov.

Flere land, blant dem Frankrike, har fryktet at NATO kan bli trukket inn i kamper med irakiske opprørere. Bekymringen gjelder særlig soldatene som skal beskytte instruktørene.

Det har også vært usikkerhet om finansieringen av oppdraget.

Begrenset bidrag

NATO vedtok i juni å bidra til å trene opp offiserene i den nye irakiske regjeringshæren, etter lengre tids diskusjoner om man med det ville bidra til å legitimere USAs invasjon og okkupasjon av landet.

Blant annet skal 40 offiserer fra den irakiske sikkerhetsstyrken skal få opplæring på NATOs utdanningssenter på Jåttå i Stavanger.

Ifølge en talsmann for NATO skal detaljene rundt det militære engasjementet i Irak diskuteres i begynnelsen av oktober.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no