skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Usikkert om Saddams nestsjef er tatt

Amerikanske styrker benekter at de har pågrepet Saddams tidligere nestkommanderende, slik det ble meldt tidligere i dag. Nå skal den pågrepne mannen dna-testes.

Publisert 05.09.2004 14:45. Oppdatert 05.09.2004 21:36.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Camilla Solheim

Tidligere i dag ble det meldt at 70 personer skal ha blitt drept da amerikanske og irakiske styrker pågrep en person de tror er Saddam Husseins tidligere nestkommanderende i ukanten av Tikrit.

Men nå i ettermiddag melder nyhetsbyrået Reuters at amerikanske styrker i USA avviser at de har pågrepet Izzat Ibrahim al-Duri.

PÅGREPET: Izzat Ibrahim al-Duri ble tatt i utkanten av Tikrit, opplyser det irakiske forsvarsdepartementet. (Arkivfoto: Joseph Barrak)
Ifølge irakiske myndigheter tidligere i dag var det 75-90 prosent sikkert at et mann som søndag ble arrestert er al-Duri.

Vil dna-teste

I ettermiddag sier også en seniorkommandant ifølge nyhetsbyrået AFP i den irakiske nasjonalgarden at de ikke har pågrepet al-Duri.

I kveld opplyser en talsmann for statsministeren at myndighetene har skal dna-teste mannen som er pågrepet, for å fastslå hans identitet.

- Vi kan ikke bekrefte at det er al-Duri før vi får resultatet av dna-testen og vi kan matche den. En komité av amerikanere og irakere vil utføre dna-testen, sier talsmannen.

- De irakiske sikkerhetsstyrkene har pågrepet noen som de tror er ham. Vi venter fortsatt på resultatet fra dna-testene så ingenting er sikkert ennå, sier Taha Hussein til AFP.

Ettersøkt

Izzat Ibrahim al-Duri var den mest ettersøkte mannen i Irak og den høyeststående tjenestemannen fra Saddam Husseins regime fremdeles på flukt.

Al-Duri var opprinnelig nummer seks på USAs liste over ettersøkte menn. USA har utlovet en dusør på 10 millioner dollar - rundt 70 millioner norske kroner - til den som hjelper til med å få ham arrestert.

Izzat Ibrahim al-Duri ble arrestert utenfor Tikrit, opplyste det irakiske forsvarsdepartementet i formiddag. De opplyste at amerikanske styrker og den irakiske nasjonalgarden samarbeidet om aksjonen.

Gamle bekjente

Ifølge CNN ble han pågrepet mens han oppsøkte et lokalt sykehus for blodoverføring. Han skal lide av leukemi.

Izzat Ibrahim al-Duri, kjent for sitt røde hår, har kjent Saddam Hussein i rundt 40 år. Hans datter var en periode gift med Saddams eldste sønn, Uday.

Også i desember i fjor ble det meldt at al-Duri var arrestert. Den gang var det også feil.

(NRK-Reuters-NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no