skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Krigens pris lyser i New York

New York har fått en ny attraksjon i form av et stort telleverk på Times Square som viser kostnadene ved amerikanernes krigføring i Irak.

Publisert 26.08.2004 11:52. Oppdatert 26.08.2004 13:25.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Da telleverket ble slått på onsdag, lyste tallet 134,5 milliarder dollar ut over den travle hovedgaten. Det tilsvarer rundt 925 milliarder norske kroner.

Project Billboard, som har satt opp telleverket, har beregnet at krigen daglig belaster det amerikanske statsbudsjettet med drøyt 1,2 milliarder kroner. Hvert eneste minutt øker dermed beløpet på tavlen med nærmere 850.000 kroner, til flere forbipasserendes bestyrtelse.

Telleverket på Times Square i New York viser krigens høye pris. AP-foto: Anders Krusberg
Hadde den store tavlen også telt amerikanske soldater er sendt hjem i kiste fra Irak siden USA invaderte landet i mars i fjor, ville det tallet ha vært 976.

Hoderystende

- Tenk bare på alt en kunne ha gjort med disse pengene. Jeg kommer i alle fall ikke til å stemme på Bush, slår turistguiden Farah Perez hoderystende fast.

At telleverket er plassert over et enda større reklameskilt med bilde av en kvinne bare iført et par joggesko, bidrar trolig til at ikke alle får med seg budskapet.

- Først så jeg den andre reklameplakaten, men deretter så jeg hvor mye krigen i Irak koster. Beløpet tok helt pusten fra meg. Disse pengene skulle ha blitt brukt her i USA, sier Greg Boris.

Clinton-medarbeider

Project Billboard støttes av Center for American Progress, en liberal såklat tenketank som ledes av John Podesta. Han var stabssjef i Det hvite hus under tidligere president Bill Clinton.

At telleverket på Times Square i New York kommer opp bare noen dager før Det republikanske parti samles til landsmøte i byen, er heller neppe tilfeldig.

Titusenvis av demonstranter har meldt sin ankomst i New York i forbindelse med landsmøtet, mange av dem for å protestere mot krigføringen i Irak.

Gjeld

Også tidligere har store tall lyst over Times Square, da det hang et telleverk som løpende oppdaterte underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet.

Om denne fortsatt hadde vært på plass, hadde tallene ha tikket raskere enn noensinne. Det hvite hus opplyste i juli at budsjettunderskuddet i år vil øke med 500 milliarder kroner, til 3100 milliarder innen utgangen av året.

Det internasjonale pengefondet, IMF, slo samtidig fast at det amerikanske budsjettunderskuddet utgjør en fare for verdensøkonomien.

(NRK-NTB-Reuters)


Siste saker:
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no