skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Pentagon medskyldig

Det var bilder som dette som førte til at forholdene ved Abu Ghraib-fengselet ble gransket. (Foto: Washington Post/Scanpix)
Det var bilder som dette som førte til at forholdene ved Abu Ghraib-fengselet ble gransket. (Foto: Washington Post/Scanpix)
Forsvarsminister Donald Rumsfeld, toppledelsen i Pentagon og militærkommandoen i Irak må ta noe av ansvaret for mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Publisert 24.08.2004 22:46.
Det er konklusjonen i en rapport fra en uavhengig kommisjon ledet av tidligere forsvarsminister James Schlesinger, som ble oppnevnt av Rumsfeld selv i mai.

Kritikk

Rapporten ble offentliggjort tirsdag, og Rumsfeld selv, sammen med generalstaben, kritiseres for ikke å ha hatt god nok oversikt over reglene for fangebehandling i amerikanske fengsler i Irak, Afghanistan og Guantanamo-basen på Cuba.

Endringer i avhørsreglene som forsvarsministeren gjennomførte, førte til usikkerhet rundt hvilke metoder som var tillatt, ifølge rapporten.

Mange tilfeller

300 tilfeller av fangemishandling blir etterforsket, mange av dem i andre fengsler enn det beryktede Abu Ghraib i Irak. Schlesinger-rapporten avviser at det bare var et lite antall fangevoktere som deltok i overgrepene, slik den amerikanske regjeringen har hevdet en rekke ganger.

– Overgrepene var ikke begrenset til noen få personer, slår kommisjonen fast.

Ifølge New York Times blir også general Ricardo Sanchez, som var øverstkommanderende i Irak da mishandlingen fant sted, kritisert for ikke å ha vært tilstrekkelig oppmerksom på problemene i Abu Ghraib-fengselet.

Likevel slipper forsvarsminister Rumsfeld unna anklager om å ha gitt direkte ordrer om mishandling.

Tortur

Abu Ghraib-skandalen så dagens lys i april, da bilder av amerikanske soldater som mishandlet nakne fanger ble offentliggjort.

Senere kom det fram at fanger også i Afghanistan og på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay på Cuba er blitt torturert. Reed Brody, som er talsmann for Human Rights Watch, sier at rapporten ikke har gått langt nok.

– De snakker om feil i rutinene i ledelsen, når de burde undersøke hvem det var i Pentagon og militærkommandoen som ga ordre om, godkjente og tolererte tortur av fangene, sier Brody.

– Rapporten ser ikke ut til å ha gått inn på forholdet mellom at Rumsfeld godkjente avhørsmetoder som hadde til hensikt å forårsake smerte og ydmykelse, og den utbredte mishandlingen i Abu Ghraib, Afghanistan og Guantanamo, sier han videre.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no