skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Milliarder borte i Irak

Over 60 milliarder kroner har forsvunnet mellom hendene på Iraks nye makthavere. Nå vil amerikanske senatorer ha svar på hvor pengene har tatt veien.

Publisert 22.08.2004 08:22.
Det er revisorer knyttet til den tidligere amerikanske administrasjonen i Bagdad, Coalition Provisional Authority (CPA), som har avdekket milliardene det ikke kan gjøres rede for, skriver den britiske avisen Sunday Times. Revisorenes rapport ble oversendt Pentagon i midten av
juli, men er fortsatt hemmeligstemplet.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld må svare for pengebruken i Irak. (Foto: Reuters/Scanpix)

Oljemilliarder

De savnede milliardene kom blant annet fra salg av irakisk olje, og ble overlatt til den nye irakiske ledelsen av den amerikanske okkupantmakten i landet.

Hvordan pengene ble brukt har de amerikanske revisorene hatt store problemer med å finne ut av, og uregelmessighetene synes mange.

CPA utbetalte blant annet lønn til 74.000 irakiske vakter, men ingen kunne overfor revisorene si hvem disse var.
Ett departement hevdet å ha 8.200 vakter på sin lønningsliste, men kunne ikke redegjøre for mer enn 600 av dem.

Det samme departementet utbetalte ved en anledning drøyt 110 millioner kroner, men kunne ikke legge fram ett eneste dokument for hvem mottakerne var.

Rumsfeld må svare

På bakgrunn av lekkasjene omkring revisorenes funn krever flere amerikanske senatorer nå svar fra forsvarsminister Donald Rumsfeld på hvor milliardene har tatt veien.

– CPA overførte tilsynelatende disse svimlende pengesummene uten skrevne regler eller retningslinjer for å sikre en forsvarlig kontroll, heter det i et brev til Rumsfeld fra de tre demokratene Tom Harkin, Ron Wyden og Byron Dorgan.

– Slike enorme uoverensstemmelser reiser svært alvorlige spørsmål omkring mulig svindel, sløsing og misbruk, mener senatorene.

– Bare et utkast

Senatorene krever nå en fullstendig oversikt over hvilke irakiske departementer som har mottatt penger, og hvordan pengene er brukt.

Verken revisorene bak rapporten eller Pentagon har villet kommentere opplysningene som har lekket ut i pressen, og viser til at rapporten det vises til foreløpig bare er et utkast.

– Vi har sendt rapporten til Pentagon og avventer deres kommentarer, sier en talsmann for revisorene til Sunday Times. (NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no