skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Leger dekket over tortur

Amerikanske militærleger i Irak samarbeidet med forhørslederne som mishandlet fanger i Abu Graib-fengslet utenfor Bagdad, ifølge en artikkel i det britiske legetidsskriftet The Lancet.

Publisert 20.08.2004 07:00. Oppdatert 20.08.2004 07:37.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Professor Steven Miles skriver i en artikkel i tidsskriftet at noen av militærlegene forfalsket dødsattester for å dekke over drap, og at de skjulte bevis for at fanger var blitt banket opp.

Det medisinske systemet bidro til å etablere og sette ut i livet avhørene av fangene, ifølge Miles, som er professor ved University of Minnesota.

Ved et tilfelle der en fange kollapset etter å ha blitt banket opp, brakte legen fangen til bevissthet igjen slik at mishandlingen kunne fortsette, skriver Miles i artikkelen.

Granskes

Miles har bedt om at militærlegenes rolle i torturen av fangene granskes, og oberst Bary Johnson, talsmann i det amerikanske forsvaret, sier til BBC at en granskning av tilfellene Miles nevner i artikkelen sin allerede er i gang.

Ifølge Miles viser regjeringsdokumenter at militærlegene mislyktes i å sikre fangenes menneskerettigheter, og at de ved enkelte tilfeller samarbeidet med forhørsledere og aggressive fangevoktere.

Forfalsket dødsattester

De skal ved enkelte tilfeller heller ikke ha rapportert tilfredsstillende om skader eller dødsfall som var forårsaket av at fangene ble banket opp.

Ved et tilfelle bandt soldater en forslått fange til celledøra og kneblet ham. Dødsattesten viser at han døde av naturlige årsaker mens han sov.

Etter at media satt søkelyset på saken forandret forsvarsledelsen i Pentagon i Washington DC attesten og konkluderte at dødsfallet var et drap, skriver Miles i Lancet-artikkelen.

(NRK-NTB)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no