skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ber al-Sadr delta i valg

Tilhengere av Miqtada al-Sadr har de siste dagene kjempet mot amerikanske styrker flere steder i Irak, og kampene som fortsatte i dag, har vært de hardeste på lang tid. Likevel ønsker statsminister Iyad Allawi at sjialederen stiller til valg.

Publisert 07.08.2004 16:34. Oppdatert 07.08.2004 20:14.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Al Sadr-tilhengere i Najaf hyllet i dag sin leder samtidig som nye kamper brøt ut(Scanpix/AFP)

Jeg inviterer Moqtada al-Sadr til å stille i valget neste år, sa Allawi på en pressekonferanse i dag. Valget skal etter planen finne sted i januar 2005.

Samtidig lovet Allawi amnesti til opprørere som har begått mindre forbrytelser som ulovlig besittelse av våpen, og sa at det ikke er nødvendig å innføre unntakstilstand for å få kontroll over de væpnede sjiamuslimske gruppene.

Fortsatt kamper

Det ble i dag fremdeles meldt om kamper i den hellige byen Najaf. Lyden av håndvåpen og bombekastere kunne høres på morgenkvisten. Flere hundre medlemmer av al-Sadrs milits Mehdi gikk rundt blant helligdommene i sentrum av byen og trosset slik den USA-innsatte guvernøren i området, som krever at de forlater Najaf.

Tilhengere av sjialederen har vært i kamp med vestlige styrker også flere andre steder i landet. I Sadr-byen i Bagdad ble sju personer drept og 29 såret i dag, ifølge sykehuskilder.

Al-Sadrs milits har også vært involvert i trefninger i de sørlige byene Nassiriya og Basra, hvor henholdsvis åtte og fem personer er drept siden torsdag.

Sjefen for de britiske styrkene i Basra mener imidlertid at situasjonen er under kontroll og at al-Sadr ikke har mulighet til å utløse et omfattende opprør der.

– Sadr støttes ikke av massene her nå. Han støttes av maksimalt tre hundre personer av en befolkningen på 1,4 millioner, sier brigadegeneral Andrew Kennett.

Adlyder gisseltakerne

En væpnet gruppe i Irak offentliggjorde i dag et videoopptak av en tyrkisk mann de angivelig har tatt som gissel. Selskapet får en tidsfrist på 48 timer på å trekke seg ut. Hvis ikke vil den tyrkiske trailersjåføren bli halshogget, hevder en av de maskerte gisseltakerne på opptaket.

I kveld sa imidlertid det tyrkiske lastebilselskapet, som gisselet jobber for, at de stanser all aktivitet i Irak og slutter å transportere varer i landet, for å prøve å redde gisselet.

En lang rekke personer fra om lag 20 land er blitt tatt som gisler i Irak de siste månedene. De aller fleste er etter hvert blitt sluppet fri, men minst ti er blitt drept.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no