skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- 1200 opprørere overgav seg

En irakisk militær talsmann sier at 1200 av opprørssoldatene som støtter sjia-lederen Moqtada al-Sadr i kveld har overgitt seg til irakiske styrker

Publisert 06.08.2004 17:55. Oppdatert 06.08.2004 21:36.
- Over 1200 kriminelle har overgitt seg til irakiske styrker. BYen Najaf er nå sikret, heter det i en uttalelse fra irakiske myndigheter.

Det har vært harde kamper i Najaf i dag. Den amerikanske hæren kan ha drept 300 irakiske opprørere i den hellige byen. Våpenhvilen mellom USA og sjialederen Moqtada al-Sadr er i ferd med å bli skutt i filler.

Gatebildet i Najaf i dag var preget av kaos. (Foto: AFP/Scanpix)
– Vi anslår at vi har drept 300 anti-irakiske styrker i løpet av kampene de siste to dagene. Selv har vi tre falne, sa kaptein Carrie Batson fredag.

Avviser

En talsmann for al-Sadrs militsgruppe avviser imidlertid tallet, og hevder at 36 tilhengere av sjialederen er blitt drept over hele Irak.

Til tross for motstridende dødstall er det likevel ingen tvil om at trefningene i Najaf og andre steder i landet er de mest alvorlige på flere måneder.

Våpenhvilen som de amerikanske okkupasjonsstyrkene og al-Sadr inngikk i juni, står nå i fare for å bryte sammen. Amerikanerne og regjeringen som nylig ble innsatt i Bagdad, frykter et sjiamuslimsk opprør på samme måte som i vår, da et stort antall mennesker ble drept i de sentrale og sørlige delene av landet.

Slapp bomber

I Najaf er situasjonen gradvis blitt mer spent den siste tiden etter at irakiske regjeringsstyrker omringet boligen til den radikale sjiamuslimske lederen.

Fredag bombet amerikanske krigsfly mål i Najaf, og tjukk, svart røyk steg opp flere steder. Helikoptre og jagerfly fløy over byens gravlund, som er den største i den arabiske verden og tilholdssted for grupper som er lojale mot al-Sadr.

Langs veien mellom Najaf og nabobyen Kufa rullet det amerikanske stridsvogner. Soldatene åpnet ild mot hoteller hvor de mistenkte at det befant seg irakiske snikskyttere.

Røyk steg mot himmelen i Najaf fredag da amerikanske soldater og irakiske regjeringsstyrker støtte sammen medt væpnede sjiamuslimer fredag. (Foto: Reuters/Scanpix)


– Vil forhandle

Representanter for al-Sadr kom med motstridende uttalelser. Talsmannen Mahmoud al-Sudani i Bagdad sier sjialederen ønsker forhandlinger og å få våpenhvilen på beina igjen.

Men en representant for al-Sadr i Najaf benyttet fredagen til å skjerpe motsetningen til amerikanerne. – Den irakiske presidenten sier at Amerika er vår venn. Men jeg sier: Amerika er vår fiende, erklærte sheik Jaber al-Khafaji da han leste opp en uttalelse fra al-Sadr.

Ved siden av sammenstøtene i Najaf har de hardeste kampene de siste dagene vært i Sadr-byen, et fattig sjiamuslimsk slumområde i Bagdad. Bydelen er kalt opp etter Moqtada al-Sadrs far, og minst 19 innbyggere er drept og over hundre såret i sammenstøt med amerikanske soldater siden torsdag morgen.

Barn ned i seksårsalderen har vært med på å kaste brannbomber mot soldatene, forteller oberst Robert Adams, som mener styrkene hans har forsøkt å opptre forsiktig i møte med rasende, lutfattige irakere.

Gravid kvinne drept

Væpnede tilhengere av sjialederen var også involvert i trefninger med italienske soldater i byen Nassiriya natt til fredag. De italienske soldatene i byen er i alarmberedskap og beskriver situasjonen som meget spent.

Sju sivile er ifølge lokalt politi drept i trefningene, mens 13 er såret. Blant dødsofrene er en høygravid kvinne som var på vei til et sykehus for å føde da ambulansen ble beskutt.

I den sørlige byen Basra er fem mennesker drept i et sammenstøt mellom væpnede sjiamuslimer og de britiske styrkene, ifølge en representant for al-Sadr som torsdag erklærte hellig krig mot soldatene fra Storbritannia.
(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Opprørssoldatane tok seg en pause i skytingen under fredagsbønnen. (Foto: Reuters/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no