skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Harde kamper i Irak

To av al-Sadrs tilhengere forbereder utskytning av en granat. (Foto: AP/Scanpix)
To av al-Sadrs tilhengere forbereder utskytning av en granat. (Foto: AP/Scanpix)
Væpnede sjiamuslimske grupper kjempet mot de amerikanskledede styrkene flere steder i Irak torsdag. Trefningene truer våpenhvilen i den hellige byen Najaf.

Publisert 05.08.2004 21:15. Oppdatert 05.08.2004 21:49.
Opprørere klare til kamp i Najaf. (Foto: AP/Scanpix)
Minst 16 mennesker skal ha blitt drept i Sadr-byen i Bagdad, i Najaf og i den sørlige byen Basra, alle områder der flertallet er sjiamuslimer. Over 100 mennesker ble såret i kampene, ifølge irakiske tjenestemenn og helsepersonell.

Ni drept

Samtidig ble minst ni personer drept i et angrep på en politistasjon sør for Bagdad. Najaf er delvis kontrollert av en væpnet gruppe som er lojal mot sjialederen Moqtada al-Sadr.

Amerikanske militære ledere mener de siste kampene er et brudd på våpenhvilen de har inngått med al-Sadr, og observatører sier det er fare for at våpenhvilen er i ferd med å rakne.

– Angrepet er et klart brudd på våpenhvileavtalen som ble inngått i juni, heter det i en uttalelse fra det amerikanske militæret.

Sent i kveld bad Moqtada al-Sadr om at våpenhvilen skulle gjeninnføres. Han gjorde det klart at hans styrker ville respektere våpenhvilen som ble inngått i juni, om amerikanerne gjør det samme.

Et amerikanske helikopter ble skutt ned og åtte personer drept i sammenstøtene i Najaf. Blant ofrene er en lege som ble drept da sykehuset der han jobbet, ble truffet av raketter. Flere andre ansatte ble alvorlig såret.

En amerikansk soldat ble drept og fem andre såret da en militærkolonne ble angrepet rett utenfor Najaf.

Angrep politiet

De amerikanske soldatene ble først kalt inn etter at en politistasjon ble angrepet for annen gang på mindre enn to timer onsdag kveld. Trefningene fortsatte natten igjennom og utover dagen torsdag.

Irakiske sikkerhetsstyrker kom politifolkene til unnsetning, og sammen forsvarte de stasjonen mot Mehdi-hæren, som al-Sadrs gruppe kaller seg. Da også amerikanske marineinfanterister kom til, ga angriperne opp og flyktet, ifølge den amerikanske hæren.

Som en del av våpenhvileavtalen i Najaf har de amerikanske styrkene lovet å holde seg unna de delene av byen som Mehdi-hæren kontrollerer, og det var her de væpnede mennene søkte tilflukt.

Amerikanerne benyttet kamphelikoptre i kampene i den hellige sjiamuslimske byen, og ett av dem ble skutt ned. Begge besetningsmedlemmene ble såret, men tilstanden deres var ikke kjent torsdag ettermiddag.

I løpet av kampene ble Najafs helligste moské truffet, noe som utløste raseri blant deler av innbyggerne. Bygningen huser graven til imamen Ali, som var profeten Muhammeds svigersønn. Graven regnes som et av de viktigste samlingspunktene for verdens sjiamuslimer.

Truer britene

Militsgrupper som er lojale mot al-Sadr, kom torsdag i kamp også i andre deler av Irak. I den sørlige byen Basra ble tre medlemmer av militsen drept i et sammenstøt med britiske soldater, ifølge en talsmann for al-Sadr i Basra.

Tidligere på dagen erklærte gruppen hans hellig krig mot de britiske soldatene. Begrunnelsen er at fire av deres kamerater er arrestert. I en kunngjøring understrekes det at krigserklæringen bare gjelder utenlandske soldater, og ikke irakiske politimenn og soldater.

Moqtada al-Sadrs tilhengerere er kjent for å være fanatiske. (Foto: AP/Scanpix)


– Men hvis de kjemper på okkupantenes side, kommer vi til å slå hardt til mot dem, sier al-Sadrs representant i Basra.
I Sadr-byen, en av de fattigste delene av Bagdad, kom amerikanske soldater i kamp med tilhengere av den sjiamuslimske lederen. Fem personer ble drept og 58 såret, ifølge helsedepartementet i Irak.

Selvmordsangrep

I byen Mahawil, drøye sju mil sør for hovedstaden Bagdad, gikk væpnede menn til angrep på en politistasjon torsdag morgen.

Fire opprørere ble skutt og drept da opprørere skjøt mot politistasjonen fra en bil. Angriperne skal ha flyktet etter en kort skuddveksling.

Fem minutter senere kjørte en minibuss i høy hastighet mot stasjonen. Fem politimenn ble drept da sjåføren detonerte en bombe. 18 politimenn er blant de minst 21 sårede.

– En liten minibuss kjørte rett mot politistasjonen. Politimennene forsøkte å stanse den, men den eksploderte, sier en talsmann for innenriksdepartementet. – Det var en selvmordsbomber i minibussen, legger talsmannen til. (NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no