skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Selvmordsbombere har for første gang angrepet kirker i Irak. (Foto: AP/Scanpix)
Selvmordsbombere har for første gang angrepet kirker i Irak. (Foto: AP/Scanpix)

Bombeangrep mot kirker

Mange mennesker mistet livet da seks bilbomber eksploderte i rask rekkefølge søndag utenfor kristne kirker i Bagdad og i Mosul nord i Irak. I Falluja tok amerikanske bomber livet av minst ti personer.

Publisert 01.08.2004 18:10. Oppdatert 02.08.2004 08:39.
Ti mennesker ble drept under bombeangrepene mot fire kristne kirker i Iraks hovedstad Bagdad i går, opplyser det amerikanske militæret i en uttalelse mandag.

En bil eksploderte utenfor den kaldeiske kirken i et nabolag i den sørlige delen av Bagdad, akkurat da folk var på vei ut etter en gudstjeneste.

Mer enn 40 personer ble i tillegg såret i angrepene.

Opprører

Irakiske myndigheter mener mandag at måten angrepene er utført på, viser at den mistenkte Al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi står bak.

- Det er ingen tvil om at dette bærer preg av å være Zarqawis verk, sier Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie til Reuters. Han mener angrepene er et forsøk på å drive Iraks kristne minoritet ut av landet.

I tillegg til den kaldeiske kirken ble blant annet en armensk og en syrisk-katolsk kirke i Bagdad rammet av eksplosjonene. Ifølge irakisk politi var to av bombene selvmordsbomber.

En times tid senere ble det meldt om to eksplosjoner utenfor Mars Polis-kirken i Mosul i Nord-Irak, der det er en stor kristen minoritet. Det meldes om minst en drept og flere skadde.

Kaos

Det hersket fullt kaos i sentrum av Bagdad etter angrepene mot fire kirker. Sykebiler kjørte i alle retninger, og sirener ulte. Glassmalerier i kirkenes vinduer ble knust av glohete metallrester fra bilene.

En tjukk svart røyksøyle steg opp fra eksplosjonsstedene og kunne ses mange kilometer unna, og en rekke biler ble ødelagt i eksplosjonene som skjedde under ettermiddagsgudstjenesten.

– Slike aksjoner har bare til hensikt å skape splittelse mellom kristne, sjiamuslimer, sunnimuslimer og andre, ingenting annet, sa en metallarbeider ved den armenske kirken.

Kristne kirker er ikke tidligere rammet av bombeattentater i Irak, der det bor minst 800.000 kristne, mange av dem i Bagdad.

Bombet Falluja

I Falluja vest for Bagdad ble minst ti mennesker drept og 40 såret da amerikanske krigsfly natt til søndag slapp flere bomber over byen.

Bombeflyene ble satt inn etter at opprørere i Falluja angrep tre militære kolonner, opplyser de amerikanske styrkene, som betegner alle de drepte som opprørere. En av opprørernes stillinger samt en bygning er ødelagt, heter det i en kunngjøring fra USAs marinekorps.

Søndag strømmet pårørende og andre innbyggere som ønsket å gi blod til sykehuset i Falluja. Ifølge sykehusdirektør Rafih al-Issawi var det mange kvinner og barn blant de sårede. Han utelukker ikke at tallet på drepte kan stige, ettersom flere av ofrene ble brakt direkte til moskeer i byen.

De amerikanske styrkene har gjennomført luftangrep mot Falluja minst sju ganger de siste 40 dagene, og hevder blant annet at den antatte al-Qaida-toppen Abu Mussab al-Zarqawi skjuler seg i byen.

Selvmordsaksjon

I Mosul nord i Irak ble minst fem mennesker drept og 53 såret i en selvmordsaksjon søndag morgen, ifølge irakisk politi. For mange av de sårede er tilstanden alvorlig, og helsepersonell sier at tallet på døde trolig vil stige. Alle de drepte skal ha vært politimenn.

Eksplosjonen skjedde da en Toyota Landcruiser kjørte rett inn i en kontrollpost. Politiet åpnet ild da sjåføren ikke ga tegn til å stanse, og han ble muligens drept før bilen eksploderte 20 meter fra stasjonen.

Samme morgen ble to irakere drept og to andre såret da en bombe eksploderte i sentrum av Bagdad. Eksplosjonen fant sted like etter at en amerikansk kolonne hadde kjørt forbi.

Forvirring om gisler

Søndag hersket det full forvirring i Irak om de sju gislene som ble bortført for 11 dager siden var løslatt eller ei.

Søndag ettermiddag kunngjorde Kenyas utenriksminister Chirau Ali Mwakwere at alle de sju gislene var satt fri. Han sa at det kenyanske utenriksdepartementet hadde forhandlet hardt for å få gislene løslatt, og at de var i trygge hender i den egyptiske ambassaden i Bagdad.

Men meldingene ble straks avvist av den selvoppnevnte irakiske mekleren, sjeik Hisham al-Dulaimi, som senere trakk seg fra meklingen. Også India og Egypt avviste påstandene fra den kenyanske ministeren.

De sju gislene, tre indere, tre kenyanere og en egypter, arbeider for et kuwaitisk transportfirma. De ble bortført 21. juli av en hittil ukjent islamsk militant gruppe som truer med å drepe dem om ikke firmaet trekker seg ut av Irak og betaler erstatninger til familier i Falluja som har mistet slektninger i krigen.

Søndag ble også to nye gisler tatt til fange i Irak. To libanesere som drev et byggefirma som leverte ferdighus til de amerikanske styrkene ble meldt savnet av sine slektninger. Ifølge slektningene ser det ut til at økonomiske motiver ligger bak kidnappingen.

(NTB-Reuters-AFP

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no