skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Terrorkritikk av CIA

CIA overdrev trusselen fra Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen, stolte på tvilsomme kilder og overså bevis som ikke støttet opp under behovet for å gå til krig, mener USAs senatorer.

Publisert 09.07.2004 18:43. Oppdatert 09.07.2004 19:00.
SE OGSÅ:
ALT OM:
En over 500 sider lang rapport, som Senatets etterretningskomite la fram fredag, slår fast at amerikanske etterretningsorganisasjoner overdrev trusselen fra Saddam Hussein.

Opplysninger som pekte i retning av at diktatoren ikke satt på store lager av masseødeleggelsesvåpen, ble oversett.

De fleste hovedpunktene i etterretningsrapporten om Irak i oktober 2002 var enten overdrevet, eller uten støtte i det underliggende etterretningsarbeidet, heter det i rapporten.

Inneholdt feil

Opplysningene fra CIA dannet hovedgrunnlaget for argumentene president George W. Bush og den amerikanske regjeringen brukte for å få støtte til invasjonen av Irak.

- Det som presidenten og Kongressen brukte for å sende landet ut i krig, var informasjon som ble levert av etterretningen. Den informasjonen inneholdt feil, sier den republikanske senatoren Pat Roberts som leder senatskomiteen.

USAs viktigste etterretningsorganisasjon har til dels stolt blindt på ubehandlet og gal informasjon, noe som førte CIA å villspor og ledet til helt feilaktige konklusjoner i spørsmålet om Irak hadde biologiske og kjemiske våpen.

- Denne rapporten er en presis, hardtslående og vel fortjent kritikk av CIA, sier senator Carl Levin, som er demokratenes fremste talsmann i komiteen.

CIA-sjef George Tenet har på forhånd tatt konsekvensen av den forventede kritikk og trukket seg som toppsjef for
organisasjonen.

Mulig terrorforbindelser

Rapporten går også nøye gjennom Iraks mulige forbindelse til ulike terrornettverk, Bagdad-regimets brudd på menneskerettighetene og i hvilken grad Saddam Hussein representerte en reell trussel mot stabiliteten i Midtøsten.

Det er ventet at rapporten vil møte kritikk fordi senatorene stiller mange kritiske spørsmål ved regjeringens motiver for å gå til krig mot Irak.

President George W. Bush og hans sikkerhetspolitiske rådgivere brukte månedene før den militære invasjonen til å slå fast at Irak hadde ulovlige våpen og i tillegg hadde forbindelse til terrornettverket Al Qaida.

Dermed var Irak en trussel mot USA og det ble maktpåliggende for Bush å kvitte seg med Saddam.

Etter at krigshandlingene var over i april i fjor har
våpeneksperter finkjemmet Irak uten å finne fnugg av belegg for at Bagdad-regimet hadde et program for fremstilling av atomvåpen eller lagre av kjemiske og biologiske våpen.

Bush har ansvar

Levin har gjentatte ganger anklaget Bush-administrasjonen for å bygge sin krigspolitikk i Irak på en illusjon om en direkte forbindelse mellom Bagdad og Al Qaida.

Dette gjorde toppene i Bush-administrasjonen til tross for at all etterretning viste det motsatte. Levin henger bjella på kua og sier rett ut at Bush og visepresident Dick Cheney må bære hovedansvaret.

- President Bush har ved flere anledninger sterkt overdrevet betydningen av eventuelle bånd mellom Saddam Hussein og Al Qaida. Og Cheney har benyttet villedende retorikk for å skape inntrykk av en slik forbindelse, sier Levin.

Rapporten frikjenner likevel regjeringen, og spesielt Cheney, for anklager om at de forsøkte å presse CIA til å komme med konklusjoner som passet med regjeringens synspunkter.

Cheney har heller ikke vridd på etterretningsinformasjon for å få den til å passe med sine behov for å rettferdiggjøre krigen.

De over 500 sidene som ble offentliggjort fredag er første del av den fullstendige rapporten, hvor andre del kommer mot slutten av året.

Dokumentene skulle opprinnelig vært lagt fram for flere uker siden, men CIA har brukt lang tid på å gjennomgå rapporten for å finne ut om den kunne offentliggjøres i tråd med sikkerhetsinstruksen.

Enkelte senatorer mener CIA bevist har forsøkt å hale ut tiden.

(NTB-Reuters-DPA)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no