skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- De ansvarlige må gå av

De politisk ansvarlige i USA må gå av etter avsløringene om mishandling av barn i irakiske fengsler, mener leder av utenrikskomitéen på Stortinget, Thorbjørn Jagland (Ap).

Publisert 06.07.2004 12:20.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Gro Engen og Jan-Anders Dam-Nielsen

Jagland mener avsløringene i det tyske tv-programmet i går er alvorlige, og at opplysninger om mishandling av barn som sitter i amerikansk fangenskap i Irak må få konsekvenser for den politiske ledelsen i USA.

- Det er fullstendig avskyelig og i strid med all folkerett, dersom dette er riktig, og det er vanskelig å se at dette ikke skal kunne få konsekvenser i form av at noen tar direkte politisk ansvar og går av, sier han.

REAGERER: - De ansvarlige politikerne i USA må ta konsekvensene av avsløringer om barnefangene i Irak, sier Thorbjørn Jagland. Noen må gå, mener han. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

- Svekker troverdigheten

Den internasjonale troverdigheten til amerikanske myndigheter har blitt svekket av avsløringene, mener Jagland. Og han tror troverdigheten kan svekkes ytterligere dersom ikke noe gjøres.

- Det vil være vanskelig å rette det opp uten at noen tar et direkte politisk ansvar, sier han, og legger til at det vil bli interessant å se hvordan amerikanerne svarer på avsløringene.

Regjeringen har tidligere i dag sagt at de vil reagere overfor amerikanske myndigheter ved første og beste anledning. Jagland stiller seg bak en slik reaksjon, og mener den bør komme raskest mulig.

- Hvis opplysningene som kom frem stemmer, er det naturlig at norske myndigheter reagere sterkt og raskt, sier han.

- Må unngå dette i Afghanistan

Også Sosialistisk Venstreparti menåstandene om barnemishandling bør få følger for amerikanske myndigheter, men også for forholdet mellom Norge og USA.

- Hvis dette viser seg å være riktig, må det få konsekvenser for vårt forhold til en nær alliert i militære operasjoner. Det er veldig vanskelig å delta sammen med en alliert som er villig til å utføre så grove brudd på internasjonal rett, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i SV til NTB.

Senterpartiets Åslaug Haga sier regjeringen umiddelbart bør reagere overfor USA, og foreslår samtidig en diskusjon blant NATO-landene for å unngå at det samme skjer i Afghanistan.

- Norge bør ta initiativ til en slik drøfting. Vi har et betydelig engasjement i Afghanistan, NATO sitter med hovedansvaret for operasjonen og amerikanerne er som kjent også tungt inne i landet. Vi må nå for all del hindre at noe slikt skjer der, sier hun.

(NRK-NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no