skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Saddam Hussein i dag. (Foto: CBS/EBU)
Saddam Hussein i dag. (Foto: CBS/EBU)

- Bush er skurken

Tidligere diktator Saddam Hussein ble torsdag fraktet til den irakiske spesialdomstolen i håndjern og lenker. Han ble anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, men Saddam var langt fra ydmyk.

Publisert 01.07.2004 12:37. Oppdatert 01.07.2004 14:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
SE BILDENE: En dresskledd Saddam Hussein møtte i spesialdomstolen torsdag

– Alt dette er et teater. Den virkelig forbryteren er Bush (George W.), sa Saddam i den første, 30 minutter lange, lukkede rettshøringen torsdag.

Ifølge vitner i rettslokalet framsto Saddam som trassig.
Han forsvarte også invasjonen av Kuwait i 1990, og kalte like godt kuwaiterne for «hunder», ifølge reportere som dekket rettsmøtet.

Men selv om Saddam var steil, kalte seg for Iraks president og stilte spørsmål ved rettsprosessens legitimitet, virket han sliten og snakket med hes stemme.

Saddam Hussein i dag. (Foto: CBS/EBU)
Iført en grå dress, håndjern og lenker, nektet Saddam Hussein å undertegne rettsdokumentene.

Han ble fløyet til rettslokalet i helikopter.

Filmet

Åpningsmøtet i retten ble filmet, men ikke direktesendt. Ifølge tjenestemenn vil bildene fra rettsmøtet bli nøye gjennomgått før de blir offentliggjort.

Det blir i så fall de første bildene som offentliggjøres av Saddam Hussein siden han ble pågrepet av amerikanske styrker tidligere i vår.

Det er ventet at det vil ta flere måneder før selve rettssaken starter med vitneutsagn og bevisfremleggelse. Saddam Hussein hadde ingen advokat under rettsmøtet, og den formelle tiltalen blir trolig ikke ferdig på lang tid.

I håndjern

Iraks tidligere diktator ankom spesialdomstolen i en pansret buss, eskortert av fire amerikanske militærkjøretøy av typen Humvee, og en militær ambulanse. Han ble ført inn i rettslokalet av to irakiske fengselsvakter, mens seks andre sto vakt utenfor.

Rettsmøtet fant sted i nærheten av Bagdads internasjonale flyplass, der de amerikanske styrkene trolig også har holdt ham i et godt bevoktet isolat.

Da Saddam var ferdig i retten, kom turen til elleve av hans fremste medarbeidere, deriblant tidligere visestatsminister Tariq Aziz.

Alle de tolv blir trolig tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten når den endelige tiltalen foreligger. Innholdet i de individuelle tiltalen er ikke kjent ut over det.

Historisk viktig

Rettssaken regnes som en svært viktig hendelse i Iraks historie. Den kan langt på vei bidra til at Irak legger 35 år med sammenhengende brutalitet og undertrykkelse bak seg.

Men juridiske eksperter sier det er uhyre viktig at rettsprosessen blir rettferdig, og at den baseres på ugjendrivelige beviser og vitneforklaringer.

– Rettssaken er viktig, fordi den kan legge år med lidelse bak oss. Men enda viktigere er det at rettsprosessen viser irakerne at de har fått et ordentlig rettsvesen, sier Dhia al-Sawee, sekretær ved det irakiske advokatsyndikatet.

– Hvis rettssaken ikke blir rettferdig, er det fare for at irakerne vil vende tilbake til det systemet de kjenner (fra Saddams tid), legger al-Sawee til.

Saddam Hussein i dag. (Foto: CBS/EBU)

(NTB-AFP

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no