skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Bare et krater er igjen av huset USA-styrker angrep i Falluja i natt. (Foto: Reuters/Scanpix)
Bare et krater er igjen av huset USA-styrker angrep i Falluja i natt. (Foto: Reuters/Scanpix)

USA angrep hus i Falluja

Minst sju personer er drept og 17 er såret i et amerikansk angrep på et hus i byen Falluja i Irak i natt.

Publisert 01.07.2004 10:34.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Huset ble fullstendig ødelagt. Det er bare et hull igjen der bygningen stod, sier et vitne til Reuters. Kilder ved sykehuset sier kvinner og barn er blant de sårede.

Angrepet skjedde i en forstad sørvest i byen. De amerikanske styrkene hevder huset var et skjulested for den terrormistenkte Abu Mussab al-Zarqawi og hans nettverk.

– Uansett hvor og når vi finner elementer av Zarqawis nettverk, kommer vi til å angripe dem, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske militærledelsen i Bagdad.

Trapper opp jakten

USA øker nå dusøren som er utlovet for Zarqawi. Tips som fører til at Zarqawi blir tatt vil bli belønnet med hele 25 millioner dollar, nærmere 174 millioner kroner, opplyste det amerikanske utenriksdepartementet onsdag.

Tips om denne mannen, Abu Mussab al-Zarqawi, kan gi 25 millioner dollar i dusør. (Arkivfoto: Reuters)
Dusøren på den mystiske jordaneren, som ifølge flere kilder ble drept under et amerikansk angrep alt i april i fjor, er dermed like høy som for Osama bin Laden.

– Barbarisk

– Hans organisasjon har stått bak tallrike grusomheter i Irak de siste månedene, blant dem det barbariske drapet på den amerikanske statsborgere Nick Berg, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak anklager Zarqawi for å ha stått bak minst 25 angrep i Irak de siste månedene, blant dem selvmordsbombene som kostet 170 mennesker livet i Karbala og Bagdad i mars.

Jordaneren ble tidligere også hevdet å være bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida, selv om terroreksperter har avvist en slik forbindelse og dokumentasjonen i beste fall må kalles syltynn.

Myte eller virkelighet?

En rekke kunngjøringer har bidratt til å bygge opp om myten om Zarqawi som roten til all vold i Irak, selv om irakere involvert i angrepene mot amerikanske styrker har avvist at motstanden er samordnet av ham.

En gruppe som hevder å være under ledelse av Zarqawi har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep og aksjoner, og har også lagt ut videobilder som angivelig viser jordaneren idet han halshogger det amerikanske gisselet Nick Berg.

I et lydopptak nylig drev en mann som utga seg for å være Zarqawi nærmest gjøn med amerikanerne, og truet samtidig med å likviderte Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi.

– Bare forsøk å finne meg. Jeg er som en turist i Irak, jeg beveger meg rundt omkring i landet og bor hos mine brødre, lød budskapet.

(NRK-NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no