skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddam overleveres til Irak

Amerikanske og irakiske myndigheter er enige om at den tidligere presidenten i landet, Saddam Hussein, skal overleveres til irakiske myndigheter i morgen.

Publisert 29.06.2004 06:54. Oppdatert 29.06.2004 20:39.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen og Camilla Solheim

De amerikansk-ledede internasjonale styrkene i Irak har godtatt å overføre den fengslede eks-diktatoren til irakisk varetekt i løpet av morgendagen.

Samtidig skal også 11 andre fanger fra det gamle regimet i landet overleveres til irakiske myndigheter, opplyser Iraks statsminister Iyad Allawi.

Men Saddam Hussein vil fortsatt fysisk sitte i amerikansk varetekt, selv om irakerne skal ha det juridiske ansvaret for eks-presidenten.

Streng siktelse

OVERLEVERES: Saddam Hussein skal overleveres til irakiske myndigheter for å stilles ansvarlig for de ugjerningene han har stått for i Irak.
Ifølge lederen for Iraks krigsforbryterdomstol, Salam Chalabi, skal de 12 fangene møte strenge siktelser når de overleveres.
Den formelle irakiske arrestordren skal leses opp for Saddam og de elleve andre torsdag, dagen etter at de er overført til irakisk varetekt.

Men det vil fortsatt ta måneder før Saddam Hussein må møte i rettssalen. Den irakiske interimregjeringen vil i løpet av kort tid vedta flere nye lover. Det er blant annet et ønske om å innføre dødsstraff, noe Saddam Hussein risikerer.

- Vi regner med at de ansvarlige vil møte i retten i desember tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, sier Allawi.

I går overtok irakerne makten i landet sitt, etter at den amerikansk-ledede koalisjonen har styrt i landet de siste 14 månedene.

Toppfolk

Saddam Hussein har siden desember 2003 sittet i okkupasjonsmaktenes varetekt.

I tillegg til Saddam Hussein skal disse overlates i irakernes varetekt: Abed Hamid Mahmoud (presidentens sekretær), Ali Hassan al-Majid (presidentens rådgiver og Husseins søskenbarn), Aziz Saleh al-Numan (ledet det tidligere regjeringspartiet Baath i Vest-Bagdad), Mohammed Hamza al-Zubaidi (tidligere medlem av Revolusjonsrådet), Kamal Mustafa Abdullah (kommandør i elitestyrken Republikanergarden), Taha Yassin Ramadan (visepresident), Tareq Aziz (visestatsminister), Sultan Hashem Ahmed (forsvarsminister).

I tillegg til Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti (presidentens rådgiver og Husseins halvbror), Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti (presidentens rådgiver og Husseins halvbror), Sabir Abdul Aziz al-Douri (sjef for den militære etterretningen og borgermester i Bagdad).

(Reuters-AFP-NRK)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no