skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

20 drept av bomber og miner i Irak

Bilbombene fortsetter å eksplodere i Irak samtidig som FNs sikkerhetsråd tirsdag la siste hånd på en resolusjon som kan bane veien for en overføring av makten til den nye regjeringen i landet.

Publisert 08.06.2004 07:34. Oppdatert 08.06.2004 09:53.
Minst 14 irakere ble drept i bombeaksjoner i Baqubah nord for Bagdad og i Mosul i Nord-Irak.

Bilvrak etter bomben i Mosul. Ti ble drept, 100 ble såret da bombene eksploderte i sentrum. (Foto: N.Noor-Eldeen, Reuters)
Noen timer senere ble fem østeuropeiske soldater fra den amerikanskledede okkupasjonsstyrken i Irak drept under minerydding sør for Bagdad. To polske, to slovakiske og en latvisk soldat døde, og flere andre ble skadd i ulykken, ifølge en talsmann for det polske stabskompaniet.

Vest for Bagdad ble en amerikansk soldat drept under et oppdrag.

I FN-hovedkvarteret i New York var det tirsdag håp om at en ny FN-resolusjon om Iraks framtid endelig kunne legges fram til votering etter at Frankrike og Russland skal ha sluttet seg til det siste utkastet som USA og Storbritannia har lagt fram.

Blodig i Mosul

I Mosul i Nord-Irak ble minst 10 irakere drept og 100 andre såret, da en bilbombe og en veibombe eksploderte samtidig utenfor ordførerens kontorer i sentrum av Mosul i Nord-Irak, opplyser amerikanske militære talsmenn til BBC.

Trolig var angrepet rettet mot ordføreren i byen, Salem al-Hajj Isa, som kom uskadd fra det.

Mosul har vært rammet av en lang rekke bombeaksjoner de siste månedene.

Ifølge politi og øyenvitner ble fire personer drept og elleve såret da en annen bilbombe eksploderte utenfor USAs militærbase i byen Baquba 60 kilometer nordøst for Bagdad. Også en amerikansk soldat ble drept i angrepet.

De fleste som ble rammet av eksplosjonen, skal ha vært irakere som sto i kø for å komme seg på arbeid.

FN-resolusjon

I FNs sikkerhetsråd varslet USA tirsdag at landet kommer til å legge fram det siste utkastet til en ny Irak-resolusjon i håp om at den kan bli vedtatt allerede tirsdag kveld eller natt til onsdag.

– Frankrike kommer til å stemme for den nye FN-resolusjonen for Irak, opplyste den franske utenriksministeren Michel Barnier tirsdag morgen. Det til tross for at USA og Storbritannia ikke godtok Frankrikes krav om at Iraks nye regjering i praksis skal kunne legge ned veto mot større amerikanske militæroperasjoner i landet.

Franske diplomater sa natt til tirsdag at de tror på et enstemmig vedtak hvor alle de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet slutter seg til resolusjonen.

Den tyske FN-ambassadøren Günter Pleuger ga klart uttrykk for at Tyskland, som i utgangspunktet støttet de franske innvendingene mot resolusjonen, nå er fornøyd med det siste resolusjonsforslaget.

(NTB-AFP-Reuters

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no