skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nær Irak-resolusjon

USA ønsker at FNs sikkerhetsråd skal stemme over en ny resolusjon om Irak i morgen, men Frankrike har fortsatt innvendinger mot resolusjonen slik den foreligger.

Publisert 07.06.2004 06:55.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Flere diplomater fra de 15 landene i Sikkerhetsrådet ga natt til mandag norsk tid uttrykk for at de er i ferd med å komme til enighet om resolusjonen.

USAs FN-ambassadør John Negroponte håper det vil la seg gjøre å stemme over resolusjonen «tirsdag ettermiddag eller tirsdag kveld», men Frankrike har foreslått noen endringer til teksten. En revidert versjon av resolusjonen er derfor ventet i løpet av mandag.

Militæroperasjoner

Det er først og fremst spørsmålet om hvem som skal ha kontrollen over militære operasjoner i Irak etter 30. juni som fortsatt skaper splittelse. Frankrike foreslår i en endring av det amerikansk-britiske resolusjonsforslaget at Irak selv må godkjenne større amerikanske militæroperasjoner når den midlertidige irakiske regjeringen overtar makten i landet 30. juni.

I brev fra Irak og USA, som vil bli vedlagt resolusjonen, heter det at de to landene er enige om et rammeverk for hvordan militæroperasjoner skal koordineres, og at de skal søke enighet i følsomme politiske saker.

Frankrikes endringsforslag vil tydeliggjøre hvilken myndighet den irakiske interimsregjeringen vil få når den overtar makten. I endringen tas det til orde for at Irak skal avgjøre om landets egne styrker skal delta i amerikanskledede militæroperasjoner, og «at det vil kreves enighet når det gjelder følsomme, offensive operasjoner.»

Det franske forslaget har, ifølge franske diplomater, støtte fra Algerie, Tyskland og Kina, og Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder tror en ny resolusjon vil være klar i løpet av den kommende uken.

– Jeg forventer at vi kanskje vil ha en ny resolusjon til G8-toppmøtet – eller muligens til og med før møtet. Vi ønsker uansett å hjelpe til, sa den tyske regjeringssjefen i et intervju med TV-kanalen ZDF søndag kveld.
G8-toppmøtet starter tirsdag.

Ut neste år

Den nye resolusjonen vil trolig kreve at mandatet til de amerikanskledede okkupasjonsstyrkene i Irak utløper ved slutten av 2005, sier USAs utenriksminister Colin Powell.

– Den vil si at ved slutten av 2005, når den politiske prosessen har gått sin gang, en grunnlov er skrevet og valg gjennomført, bør mandatet trolig gå mot slutten, sier Powell til fjernsynskanalen CNN.

Han vil likevel ikke antyde noen dato for når de amerikanske soldatene trekker seg ut av Irak.

Fortsatt amerikansk nærvær i Irak avhenger av den nye irakiske regjeringens vilje, ifølge Powell, som sammenlignet det amerikanske nærværet i Irak med USAs tilstedeværelse i Korea, Tyskland og Storbritannia.

Enighet

I et brev til FN skriver Iraks statsminister Iyad Allawi at landet ikke vil kreve å få kontroll over de amerikanske styrkenes daglige gjøremål, men at landet vil ha rett til å stanse større militære operasjoner som er i strid med Iraks interesser.

Siden det nå hersker enighet mellom USA og den nye irakiske regjering, ser ikke USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice noen grunn til at en ny FN-resolusjon ikke kan bli vedtatt i Sikkerhetsrådet.

– Vi er blitt enige med irakerne, og det er det som teller. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å nå en konklusjon i løpet av noen få dager, sa hun til TV-kanalen Fox News.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no