skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Skepsis til Allawi

USA måtte i dag forsvare utnevnelsen av Iyad Allawi til Iraks nye statsminister overfor skeptiske irakere, og Allawi var trolig ikke FNs førstevalg til stillingen.

Publisert 29.05.2004 18:37.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Allawi vil bli sett som USAs mann, mener observatører. Han ses her med USAs utenriksminister Colin Powell (Scanpix/Reuters)

Mens Allawi i dag skal ha startet arbeidet med å sette sammen den midlertidige regjeringen som skal overta makten i landet 30. juni, måtte USA forsvare utnevnelsen av det tidligere Baath-medlemmet som har nære forbindelser til CIA og britisk etterretning.

Avisen The New York Times skriver at Allawi ikke var FNs førstevalg til stillingen, og at verdensorganisasjonen i går ble tatt på sengen da styringsrådet annonserte at de hadde utpekt ham til regjeringssjef.

- Ingen demokratisk prosess

Både irakiske journalister og vanlige irakere er skeptiske til utnevnelsen.

– Vi ser ingen demokratisk prosess. Vi ser ingen avstemning, sier en journalist, som uttaler seg på vegne av flere irakiske reportere.

– Iyad Allawi var tidligere medlem av Baathpartiet, så hvordan kan vi være sikre på at han ikke vil bringe tidligere partimedlemmer tilbake til makten, spør revisoren Mayadah Khudair (30) fra Basra sør i Irak.

Mens andre peker på at Allawi leder bevegelsen INA, som er blitt støttet av CIA og britisk etterretning.

– Allawi er bedre kjent hos CIA og MI6 enn i den irakiske befolkningen, rapporterer BBCs korrespondent i Bagdad.
Motstanden mot sekulære, men sjiamuslimske Allawi ser ut til å være størst blant sunnimuslimene og kurderne.

Konsultasjoner

Men ifølge amerikanske myndigheter ble flere tusen irakere, blant annet kvinnegrupper og lokale ledere, rådspurt før utnevnelsen av mannen som skal lede regjeringen når USA overlater makten til irakerne om én måned.

– Dette ble gjort gjennom omfattende konsultasjoner. For ti dager siden fantes det flere titall muligheter. Deretter var det fem-seks navn, og Allawi var ett av de tre siste, sier en tjenestemann fra den amerikanske administrasjonen, som ber om ikke å bli navngitt.

– Han hadde bred støtte, legger han til overfor Reuters, og bedyrer at FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi var med i prosessen.

Men en irakisk tjenestemann som var involvert i prosessen med å utnevne Allawi mener Paul Bremer, som er USAs øverste leder i Irak, overkjørte Brahimi under arbeidet med å finne en ny irakisk statsminister.

USA forsøkte i går kveld å distansere seg noe fra utnevnelsen av Allawi, som, ifølge The New York Times, i stor grad vil bli sett på som USAs mann.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no