skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

River Abu Ghraib

Presset av stadig dårligere oppslutning på meningsmålingene forsøkte president George W. Bush i en tale i natt å overbevise amerikanerne om at USA er på rett kurs i Irak.

Publisert 25.05.2004 06:38. Oppdatert 25.05.2004 09:41.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

I en direktesendt tale la han fram sin Irak-strategi foran overdragelsen av makten til en irakisk overgangsregjering 30. juni.

- Jeg er kommet hit for å legge fram vår strategi i Irak og det vi konkret gjør for å nå våre mål, sa han i den TV-sendte talen, som ble holdt på Hærens krigsskole i Carlisle i delstaten Pennsylvania.

– Samtidig kunngjorde han at USA vil rive Abu Ghraib-fengselet i samarbeid med den nye overgangsregjeringen. Det er først og fremst i dette fengselet irakiske fanger er blitt mishandlet av amarikanske soldater.

- USA vil finansiere et nytt moderne høysikkerhetsfengsel. Når fengselet er ferdig, vil fangene i Abu Ghraib bli flyttet.

Deretter vil vi dersom den irakiske regjeringen samtykker rive Abu Ghraib-fengselet, som et passende symbol på en ny start for Irak, sa Bush.

Advarte mot mer terror

Bush må gi inntrykk av å være optimistisk og handlekraftig. Her er han på vei til å holde talen (Scanpix/AP)
- Bush sa videre at Irak nå er den sentrale fronten i krigen mot terror, og han advarte om at terrorister kan bli mer aktive i ukene fram mot maktoverdragelsen 30. juni.

– Terroristene kommer trolig til å bli mer aktive og mer brutale. Vi står foran vanskelige tider og veien framover kan av og til se ut til å være kaotisk.

Han la også fram fem punkter som skal «hjelpe Irak til å oppnå demokrati og frihet». Han vil overdra makten til en irakisk overgangsregjering 30. juni, bidra til å etablere stabilitet og sikkerhet i Irak, gjenoppbygge Iraks infrastruktur og oppfordre til mer internasjonal støtte,
og frie nasjonale valg., sa han.

Soldatene blir

Ifølge Bush skal de 138.000 amerikanske soldatene som nå er i Irak bli i landet «så lenge det er nødvendig». Soldatene skal etter planen operere under amerikansk kommando som en del av multinasjonal styrke med autorisasjon fra en FN-resolusjon.

Samtidig som Bush holdt sin tale la USA og Storbritannia fram et forslag til en ny sikkerhetsrådsresolusjon for Irak.
Forslaget var i tråd med punktene i talen til Bush.

De omfattende voldshandlingene i Irak har sammen med skandalen rundt mishandlingen av irakiske fanger ført til rekordlav oppslutning for Bush på meningsmålingene. De siste meningsmålingene viser at over 60 prosent av amerikanerne er misfornøyd med Bush-administrasjonens Irak-politikk, melder BBC.

Presidenten er nødt til å snu denne trenden skal han klare å bli gjenvalgt i november.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no