skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tvangsfôret med svin og alkohol

Et av bildene som ble publisert i The Washington Post fredag viser en naken iraker dekket av et ukjent stoff og iført fotlenker. (Foto: AP/The Washington Post)
Et av bildene som ble publisert i The Washington Post fredag viser en naken iraker dekket av et ukjent stoff og iført fotlenker. (Foto: AP/The Washington Post)
Ridd på som dyr, truet med hunder, tvangsfôret med svinekjøtt og alkohol og tvunget til å fordømme islam. Nye bilder og vitnemål gjør skandalen rundt mishandlingen av fangene i Irak stadig mer alvorlig.

Publisert 21.05.2004 10:46. Oppdatert 21.05.2004 23:45.
Tittel/Ledetekst : "En irakisk fange med maske over hodet er lenket fast til en vegg og må balansere på to bokser i Abu Graib-fengselet. (Foto: AP/The Washington Post)
Den amerikanske storavisen The Washington Post offentliggjør i dag innholdet i hundrevis av tidligere upubliserte bilder, samt nye vitnemål fra 13 irakiske fanger om mishandlingen de ble utsatt for i fjor høst.

Ifølge beskrivelsene i avisen tegner videoene og bildene et enda tydeligere bilde av systematisk fysisk og psykisk mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utført av de amerikanske fangevokterne.

Bildene viser seksuell sjikane, der fem fanger med hette over hodet blir tvunget til å masturbere, med ytterligere to fanger – forslåtte og blodige – liggende foran deres føtter.

Truet med hund

Bildematerialet inneholder nye sekvenser av fanger som blir stablet oppå hverandre i pyramider, de viser slag og spark og annen form for fysiske og psykiske overgrep.

På ett bilde vises en fangevokter som med begge hendene holder en aggressiv hund med flekkende tenner noen centimeter foran ansiktet på en skrekkslagen fange, ikledd en oransje fangedrakt.

Og på nytt vises amerikanske soldater som poserer, tilsynelatende stolte og med spente muskler, som en jeger som har lagt ned sitt bytte.

Videoene inneholder også klipp som viser at de amerikanske fangevokterne har sex med hverandre, foran øynene på fangene.

Bildene viser at overgrepene skjer flere steder i fengselet, både i gangene, på cellene og i dusjen.

– Måtte spise svin

Ifølge en talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon er bildene trolig identiske med dem som er overlevert Kongressen. Forsvarsminister Donald Rumsfeld viste under høringen tidligere i mai til at det eksisterer en lang rekke bilder ut over dem som til da var blitt vist.

The Washington Post skriver fredag også om innholdet i avhør av irakiske fanger i januar, etter at amerikanske militære fikk kjennskap til overgrepene som hadde funnet sted i Abu Ghraib.

I likhet med bildene forteller vitnemålene om fysiske og seksuelle overgrep. I tillegg hevder fangene at deres amerikanske voktere også ydmyket dem ved å kreve at de tok avstand fra islam.

Noen av fangene skal i følge avhørene ha blitt tvangsfôret med svinekjøtt, noe muslimer i henhold til sin tro ikke spiser. De skal også ha blitt tvunget til å drikke alkohol.

Sov i vann

Avhørene er gjort i midten av januar og protokollene fra intervjuene rommer 65 sider.

– De tvang oss til å gå på alle fire, som hunder, og til å bjeffe. Etterpå tok de oss til cellene, fjernet madrassene, helte vann på gulvet og tvang oss til å sove på magen på det våte gulvet med hetter over hodet, forteller en fange, ifølge utskriften av avhøret.

En talsmann for Pentagon sier at de irakiske fangenes påstander om overgrep blir etterforsket og advarer samtidig om at nye avsløringer vil komme.

– Det er fortsatt mer å få vite og mer som skal avsløres, sier talsmann Bryan Withman til The Washington Post.

Et udatert bilde trykket i The Washington Post fredag viser en amerikansk soldat som holder en hund foran en irakisk fange. (Foto: AP/The Washington Post)


(NTB)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no