skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA vil trekke seg ut

USAs utenriksminister Colin Powell sier de vil trekke sine styrker ut av Irak dersom den irakiske administrasjonen ønsker det.

Publisert 14.05.2004 23:12.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

UT: Colin Powell og forsvarsministerkolleger i Italia, Storbritannia og Japan sier de vil trekke seg ut av Irak dersom irakerne selv ber om det.(Foto: T.Roge, Reuters)
Også utenriksministrene i Italia, Stor- britannia og Japan sier at landene vil trekke seg ut av Irak hvis irakerne selv ønsker det.

Selvstyret bestemmer

Etter planen skal et irakisk selvstyre være i gang fra 30. juni, og det er denne nye irakiske regjeringen som vil avgjøre skjebnen til de allierte styrkene.

USAs president George W. Bush har tidligere sagt at koalisjonsstyrkene vil bli værende for å sørge for sikkerheten i Irak.

Kraftog motstand

Det har den siste tiden vært kraftig motstandt mot de allierte styrkene i landet, noe som har ført til at en rekke amerikanske soldater har mistet livet.

Flere mennesker har blitt tatt som gisler av irakiske grupperinger, som krever at okkupasjonsstyrkene trekker seg ut. Motstanden mot de amerikanske styrkene har økt bland irakerne etter at det ble kjent hvordan irakiske krigsfanger ble mishandlet i Abu Ghraib-fengselet.

Denne uken ble det klart at amerikaneren Nick Berg ble drept av en gruppe i protest mot mishandlingene og okkupasjonsstyrkenes tilstedeværelse i landet.

En videofilm av det groteske drapet har ført til kraftige reaksjoner over hele verden, og har gitt den amerikanske opinionen nok ett argument mot videre tilstedeværelse i Irak.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no