skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Etterretning ga ordre om "oppmykning"

Amerikansk etterretning ba om at prosedyrene i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad ble endret slik at fangene ble mer samarbeidsvillige i avhør, går det fram av en hemmelig militær rapport.

Publisert 08.05.2004 15:04. Oppdatert 08.05.2004 15:06.
I dokumentet står det også at den militære politistyrken som hadde ansvaret for å drive fengselet, trolig aldri hadde lest Geneve-konvensjonene, den internasjonale avtalen om behandling av krigsfanger.

Fredag kveld fikk nyhetsbyrået AFP tilgang til en kopi av den hemmeligstemplede rapporten som er skrevet av generalmajor Antonio Taguba i den amerikanske hæren.

Her beskrives også mye av mishandlingen som irakiske fanger ble utsatt for. Blant annet var det ikke bare mannlige fanger som ble kledd nakne, men også irakiske kvinner.

Mannlige innsatte ble ofte tvunget til å gå med kvinneundertøy, og grupper av fanger måtte onanere mens de ble filmet eller fotografert.

Festet til penis

Et bilde av en fange stående på en pappeske med elektriske ledninger festet til kroppen, er allerede offentliggjort. I rapporten beskrives det også hvordan en fange fikk festet ledninger til penis for å simulere elektrisk tortur.

En amerikansk fengselsvakt skal ha hatt samleie med en kvinnelig innsatt, og hunder ble brukt til å skremme og ydmyke fangene. Ved minst ett tilfelle skal en fange ha fått alvorlige skader etter å ha blitt bitt av hund.

Funnene tyder på at den brutale behandlingen var del av en nøye utarbeidet strategi for å få fangene til å snakke når de senere ble avhørt av militære etterretningsoffiserer og av CIA.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no