skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Torturbildene ekte

Anonyme militærkilder hevdet i helgen at bildene, som blant annet viser britiske soldater som slår og urinerer på irakiske fanger, trolig var falske, men det benekter avisen som viste dem.

Publisert 03.05.2004 08:46. Oppdatert 03.05.2004 10:50.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Militærkildene hevdet blant annet at våpen, kjøretøy og uniformsdetaljer ikke stemte overens med det utstyr soldater i Irak benytter, men Daily Mirror fastholder at bildene er ekte, og anklager det britiske forsvaret for å ha innledet en hviskekampanje i håp om å begrense skadene.

Soldater kilde

Er bildene manipulerte? Nei, mener Daily Mirror
– Til tross for hviskekampanjen og de tvilsomme orienteringene som pågikk i går, har Daily Mirror ingen grunn til å tvile på at anklagene fra de to soldatene som kom til oss var sanne, skriver avisen i en lederartikkel i dag.

Avisen opplyser å ha fått bildene fra to soldater i Queen’s Lancashire Regiment som er stasjonert i Basra. Ifølge soldatene ble bildene tatt under en åtte timer lang seanse i en britisk militærleir, der irakiske fanger ble mishandlet på det groveste.

– Vi har sagt sannheten. Vi står ved hvert eneste ord, sier de to soldatene til Daily Mirror.

– Dette skjedde, dette er ingen spøk og hæren vet at mye mer har skjedd, sier de. De forteller også om andre overgrep mot irakiske fanger.

– Noen av gutta fortalte hvordan de tvang en iraker til å svømme over en elv mens de skjøt etter ham, forteller en av dem.

Bekrefter

En offiser i den britiske styrken bekrefter overfor det britiske fjernsynsselskapet ITV at overgrep finner sted.

– Vi snakker om brukne ribbein, punkterte lunger og den slags, sier han.

Også tidligere har det kommet fram sterke indisier på at britiske soldater har mishandlet fanger til døde i Irak.
London-avisen The Independent avslørte alt for ett år siden hvordan irakeren Ather Karen al-Mowafakia døde i britisk fangenskap i Basra, og de neste månedene døde ytterligere seks menn i britiske soldaters varetekt. Disse dødsfallene er fortsatt under etterforskning, uten at det er reist tiltale mot noen av soldatene som var til stede da mennene døde.

Også de sterke reaksjonene etter Daily Mirrors brutale bilder har ført til full gransking.

– Vi tar disse anklagene svært alvorlig, og vil granske dem grundig, sa utenriksmionister Jack Straw i går. Forsvarssjef Michael Jackson lovet det samme. – Dersom dette stemmer, er ikke de skyldige dronningens uniform verdig, sa han i en kommentar.

Etterforskere fra britisk militærpoliti fløy i helgen til Kypros for å avhøre soldater fra regimentet.

Amerikanere refset

Det blir samtidig meldt at seks amerikanske soldater har fått reprimander i forbindelse med mishandlingen av irakiske fangeri fengselet Abu Ghraib utenfor Bagdad.

Reprimandene kommer som følge av den interne etterforskningen som ble satt i gang av USAs øverstkommanderende i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez. Ytterligere seks soldater skal være under etterforskning for innblanding i mishandlingen.
Hva reprimandene går ut på har ikke blitt offentliggjort.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no