skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Reiser tvil om tortur-bilder

Det reises nå tvil om bildene av britiske soldater som torturerer og mishandler irakiske krigsfanger, er ekte. En rekke ting på bildene skal ikke stemme med virkeligheten.

Publisert 02.05.2004 18:10.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Ifølge BBC skal det være en rekke mistenkeligheter ved bildene som ble publisert av tabolid-avisa The Daily Mirror tidligere denne uka.

TVIL: Det reises nå tvil om bildene av britiske soldater som mishandler irakiske krigsfanger er ekte. Det er en rekke feil ved bildene, ifølge BBC. (Foto: AFP Photo/Odd Andersen)

Tegn på iscenesettelse

Det mest synlige er den gode kvaliteten på bildene, og det faktum at torturen og mishandlingen er fotografert med svart-hvit film. Det kan ifølge avisa The Independent være et tegn på at de er iscenesatt.

En tidligere regimentsleder i den britiske hæren sier til avisa at det tidligere har vært flere tilfeller hvor hærens egne fotografer har iscenesatt situasjoner og tatt bilder av det for å bruke dem som humoristiske innslag overfor kolleger.

Feil type våpen

De kanskje tyngste argumentene for at bildene ikke er helt ekte er det BBC som står for.

Statskanalen rapporterte lørdag at våpnene som de avbildede soldatene holder ikke er standard utstyr for de britiske soldatene i Irak. De skal forlengst være utdatert i det britiske militæret, og erstattet av nye våpen.

I tillegg er heller ikke hodeplagget til soldatene av den typen som britiske soldater i Irak benytter.

Bildene viser også et militært kjøretøy, som ifølge BBC aldri har blitt brukt i Irak av den britiske hæren.

Myndighetene fordømmer

På tross av denne tvilen har britiske myndigheter på det sterkeste fordømt bildene og den mishandlingen de viser. Det har blitt nedsatt en egen etterforskningsgruppe som skal vurdere bildene og eventuelle straffereaksjoner mot soldatene som er avbildet.

En talskvinne for det britiske forsvarsdepartementet sier til The Independent at myndighetene tar bildene svært alvorlig, og at ett av hovedmålene ved den undersøkelsen som nå er iverksatt er å vurdere bildenes ekthet.

Utenriksminister Jack Straw har sagt at han vil vurdere å gi de irakiske fangene kompensasjon dersom det viser seg at de har blitt mishandlet.


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no