skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Bildene som sjokkerer USA. Avisen The New Yorker publiserte bilder av amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak. (Foto: New Yorker/AP/Scanpix)
Bildene som sjokkerer USA. Avisen The New Yorker publiserte bilder av amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak. (Foto: New Yorker/AP/Scanpix)

- Sadistisk mishandling

Amerikanske soldater skal ha stått bak «sadistisk og seksuell mishandling» av irakiske fanger, ifølge en rapport. Soldater som er hengt ut skylder på CIA.

Publisert 02.05.2004 08:14.
Mishandling av Irak-fanger i Abu Graib-fengselet nær Bagdad. (Foto: New Yorker/AP/Scanpix)
Rapporten kommer samtidig som flere britiske soldater risikerer å bli siktet for tilsvarende overgrep.

Magasinet The New Yorker hevder å ha fått tilgang på en 53-siders intern militær rapport, som beskriver mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet i detalj. Slag med kosteskaft og stoler, trussel om voldtekt og voldtekt med gjenstander er blant overgrepene som listes opp.

Ifølge The New Yorker er rapporten godkjent av USAs øverste militære leder i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

Abu Ghraib-fengselet var beryktet under Saddam Husseins regjeringstid, blant annet for torturen og mishandlingen av fanger som foregikk der.

Skylder på CIA

- Faller du ned fra esken, dør du av elektirisitet. Det var beskjeden denne fangen fikk. (Foto: New Yorker/AP/Scanpix)
General Janis Karpinski, sjef for soldatene i Abu Gharib-fengselet, hevder i et intervju med New York Times at den delen av fengselet der overgrepene fant sted var under kommando at militær etterretning, som hun mener kan ha oppmuntret til slik mishandling.

Kaprinski er stille blitt fjernet fra sin stilling. Hun mener hennes soldater gjøres til syndebukker for at etterretningsoffiserene skal slippe unna.

Også en av soldatene på bildene som ble offentliggjort sist uke, hevder at etterretningstjenesten sto bak fangemishandling. I dagboksnotater som hans slektninger har offentliggjort, skriver soldaten at CIA mishandlet en irakisk fange til han døde.

Britisk gransking

Det britiske forsvaret har på sin side satt i gang granskning av beskyldninger om at også britiske soldater skal ha torturert irakiske fanger, etter at avisa Daily Mirror i sin lørdagsutgave viste bilder av en irakisk fange som blir slått og urinert på. Andre bilder viser at en fange med hette over hodet får en soldats militærstøvel i ansiktet.

Britiske Daily Mirror hevdet i går at også britiske soldater mishandler fanger. (Foto: AP/Scanpix)
Statsminister Tony Blair karakteriserte slik oppførsel som «totalt uakseptabel».

Kilder nær Lancashire-regimentet, som overgriperne skal ha tilhørt, sier til BBC at bildene virker svært mistenkelige. Både våpen, kjøretøyer og uniformsdetaljer på bildene er av typer som ikke blir brukt i Irak, sier BBCs kilder.

Ifølge avisen Sunday Telegraph blir seks underoffiserer fra regimentet avhørt om mishandlingen av fanger. De kan bli siktet innen 48 timer.

Forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte avhørene, som ifølge avisen skal foregå på en britisk militærbase på Kypros.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no