skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Briter torturerte Irak-fanger

Det britiske forsvaret har satt i gang granskning av beskyldninger om at britiske soldater skal ha torturert irakiske fanger.

Publisert 01.05.2004 10:40. Oppdatert 01.05.2004 10:41.
Den britiske tabloidavisa Daily Mirror viser i sin lørdagsutgave bilder av en irakisk fange som blir slått og urinert på. Andre bilder viser at en fange med hette over hodet får en soldats militærstøvel i ansiktet.

Avisen Daily Mirrors forside i dag sjokkerer britene. (Foto: AP/Scanpix)
– Jeg er klar over beskyldningene som er kommet i dag om at britiske soldater i Irak skal ha mishandlet fanger, sa den britiske forsvarssjefen, general Michael Jackson på en pressekonferanse fredag.

Etterforskes

Det ble sammenkalt til pressekonferanse kort tid etter at det ble kjent at Daily Mirror kom til å trykke bildene lørdag.

– Alle tilfellene er under etterforskning allerede, sa Jackson, og la til at dersom beskyldningen viser seg å være sanne, har personene ingenting i en uniform å gjøre.

Daily Mirror sier de fikk bildene av britiske soldater som hevder deler av den britiske hæren er ansvarlig for mishandling av irakiske fanger og sivile.

Ikke tiltalt

Under løfte om anonymitet har soldatene fortalt at det ikke ble reist noen tiltale mot fangen som blir mishandlet. De hevder han i løpet av åtte timers mishandling ble truet med henrettelse, og at han fikk kjeve og tenner knust.

Etterpå skal han ha blitt slengt ut av en bil i fart. Soldatene som har gitt bildene til avisa sier de gjør det for å vise hvorfor okkupasjonsmakten møter så stor motstand i Irak, melder BBC.

Det amerikanske forsvaret tiltalte tidligere i uken seks soldater for mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengslet i Bagdad. Bildene er blitt sendt på TV-kanaler verden over og har vakt svært sterke reaksjoner, blant annet fra president Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair.
(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no