skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Flere stridsvogner

Amerikanske militære ledere i Irak har bedt om flere stridsvogner av typen M1A1 Abrams og om flere Bradley kampkjøretøy for å slå ned opprør i byene Falluja og Tikrit.

Publisert 29.04.2004 07:03.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Irakiske kvinner betrakter en Bradley stridsvogn (Scanpix/Reuters)
Kampene mellom amerikanske styrker og opprørerne i Falluja i det sentrale Irak fortsatte i går. Amerikanske jagerfly, helikoptre og stridsvogner fyrte løs mot det fattige nabolaget i den nordlige delen av byen.

- Amerikanske styrker kommer til å gjøre det som trengs for å sikre Falluja, lovet president Bush. Han sa også at det fortsatt er «lommer med motstand» i den hovedsakelig sunnimuslimske byen, men at situasjonen i mesteparten av Falluja er på vei til å bli normal.

Annan kritiserer USA

Ifølge FNs generalsekretær Kofi Annan gjør USAs maktbruk situasjonen i Irak verre. Annan mener militæroperasjonene truer USAs overføring av makten til irakerne 30. juni.

Det var en betenkt Kofi Annan som møtte pressen i går (Scanpix/AFP)
– At en okkupasjonsmakt bruker voldelige militære handlinger mot befolkningen i et okkupert land, vil bare gjøre ting verre, sa Annan.

Falluja har vært beleiret i over tre uker siden okkupasjonsstyrkene innledet en offensiv for å få tak i de ansvarlige for lemlestingen av likene til fire amerikanske sikkerhetsvakter som ble drept i byen.

Hundrevis av irakiske militante og sivile og flere titall amerikanere er drept i de siste ukenes kamper i byen, som er senter for den sunnimuslimske motstanden mot okkupasjonen av Irak.

Flere amerikanske soldater er drept i Irak i april enn i løpet av de seks første ukene av Irak-krigen i fjor vår.
Da president Bush 1. mai erklærte at de største krigshandlingene var over og at oppdraget var utført, var 109 amerikanske soldater drept. I løpet av april har minst 114 amerikanske soldater blitt drept i kamphandlinger i Irak, ifølge militære talsmenn i Bagdad, melder nyhetsbyrået AFP.

Synkende oppslutning

Samtidig øker skepsisen til Irak-krigen i den amerikanske befolkningen. Mindre enn halvparten av amerikanerne mener nå at det var riktig å gå til krig mot Irak, viser en måling gjort for New York Times og TV-kanalen CBS.

Målingen viser også at oppslutningen om president Bush nå er rekordlav. Dersom det ble holdt presidentvalg i dag ville 44 prosent stemt på Bush, mens 46 prosent ville gitt sin stemme til demokratenes motkandidat John Kerry, dersom den uavhengige kandidaten Ralph Nader ikke stiller til valg.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no