skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- USA beholder noe makt

- USA vil beholde noe av makten når overgangsregjeringen tar over styringen av Irak i slutten av juni, sier utenriksminister Colin Powell.

Publisert 27.04.2004 07:24. Oppdatert 27.04.2004 08:28.

Powell mener at overgangsregjeringen må gi fra seg noe av makten, slik at okkupasjonsstyrken kan få fritt spillerom i en periode. Ifølge ham vil det ta tid før de amerikanskledede styrkene, som møter hard motstand i byene Falluja og Najaf, har etablert et sikkert Irak, og den nye regjeringen vil trenge USAs hjelp.

- Jeg håper de forstår om regjeringen skal kunne fungere og være effektiv må de oppgi noe av suvereniteten, hvis jeg kan si det på den måten, sier Powell.

- Det er suverenitet, men noe av suvereniteten må de la oss utøve på deres vegne og med deres tillatelse. Det er ikke som om vi tar noe som helst fra dem, sier han.

Powell sier at spørsmålet om suverenitet kommer opp når FNs sikkerhetsråd skal ta stilling til en ny resolusjon som skal gi støtte til en ny irakisk overgangsregjering og legitimere et fortsatt amerikansk militærnærvær i landet.

Dødelig måned

April har vært den dødeligste måneden for okkupasjonsstyrken siden Irak-krigen startet i fjor vår. USA står overfor en stor utfordring når de skal prøve å slå ned opprøret uten å støte befolkningen ytterligere fra seg.

USA har truet med å rykke inn i sjiamuslimenes hellige by Najaf og den opprørske sunnimuslimske byen Falluja. Men ifølge Powell vil USA se om felles patruljering med irakere i Falluja fungerer før en eventuell innrykning.

Den såkalte våpenhvilen i Falluja ble imidlertid vist liten respekt mandag. Amerikanere og irakere støtte sammen i kraftige kamper, og en amerikansk soldat og åtte irakere ble drept. Minst ti andre soldater ble såret, fire av dem alvorlig.

Samtaler

Irakiske politikere innleder tirsdag tre dager med samtaler om hvem som skal regjere Irak etter at den amerikanskledede okkupasjonsmyndigheten gir fra seg makten 30. juni.

Ledende figurer fra det USA-utnevnte irakiske styringsrådet og representanter for andre partier og nasjonale organisasjoner skal delta i samtalene, heter det i en kunngjøring fra styringsrådet.

Et av forslagene går ut på at en ny midlertidig regjering styrer fra 30. juni til valget som etter planen skal holdes i januar 2005.

Et annet forslag er å utvide det eksisterende styringsrådet, og la det fungere som en nasjonal konferanse som kan velge en komite som igjen skal velge en fremtidig regjering.

Samtalene som foregår denne uken skal følges av møter i mai med et bredt utvalg representanter fra samfunnet i de ulike irakiske provinsene.

(NRK-NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no