skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Al-Sadr erklærer våpenhvile

Den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr har erklært en to dager lang våpenhvile i den hellige irakiske byen Najaf, kunngjorde en talsmann i ettermiddag.

Publisert 18.04.2004 16:21.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Tilhengere av al-Sadr demonstrerer i Najaf til støtte for sin leder (Scanpix/AFP)
Talsmannen sa at Sadrs milits Mehdi-hæren vil stanse sine militære operasjoner i og rundt Najaf i forbindelse med markeringen av profeten Mohammads død mandag og tirsdag.

Men samtidig slo talsmannen an en uforsonlig tone.

– Amerikanerne forverrer situasjonen og Mehdi-hæren er forberedt, sa han.

Omkring 2.500 amerikanske soldater har i flere dager vært utplassert utenfor Najaf. De har ordre om å drepe eller ta til fange Sadr. Folket i byen sitter dermed i en skruestikke mellom amerikanske okkupasjonsstyrker og al-Sadrs ytterliggående milits og frykter et blodbad i byen.

Fire amerikanere drept

Minst fire amerikanske soldater er drept i Irak i dag. Tre amerikanske soldater ble drept i sammenstøt nær byen Diwaniya sør i Irak, der det i går kveld brøt ut kamper etter at en militærkolonne ble angrepet. Ifølge øyenvitner ble minst sju irakere drept.

Ytterligere en amerikansk soldat ble drept i går i al-Anbar-provinsen, opplyser hæren, men den gir ingen detaljer om hvor eller hvordan soldaten ble drept. Al-Anbar-provinsen strekker seg vestover fra Bagdad, og omfatter byen Falluja, der amerikanske styrker har innledet en militæraksjon mot sunnimuslimske opprørere.

Briter såret

To britiske soldater ble i dag såret da de ble angrepet sør i Irak. Det britiske forsvarsdepartementet melder at soldatene ble såret i et bakholdsangrep mot kolonnen de kjørte i like ved byen Amara. Skadene er ikke livstruende, og departementet avviser at det pågår kraftige kamper i byen slik enkelte medier har meldt.

(NTB-AFP-Reutes)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no