skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Najaf-forhandlinger brøt sammen

Forhandlingene mellom okkupasjonsstyrkene og den sjiamuslimske Sadr-militsen som kontrollerer den irakiske byen Najaf, har brutt sammen.

Publisert 17.04.2004 14:21.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Det sa en talsmann for den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr i dag. Han uttrykte også bekymring for at amerikanske soldater kan komme til å gå inn i den hellige byen når som helst.

Iranske kvinner passerer en plakat med bilde av al-Sadr (Scanpix/Reuters)
I går sa al-Sadr at det ikke vil bli aktuelt å inngå noen form for kompromiss med USA, og at han var innstilt på å lide martyrdøden i kampen mot okkupasjonsstyrkene.

- Vi vil aldri tillate okkupasjonsstyrkene å ta seg inn i Najaf og de hellige steder, fordi det er erklært som forbudt område for dem, la han til i en uforsonlig tale i stormoskeen i Kufa.

Tidligere på dagen hadde han forflyttet seg fra Najaf til Kufa, der han deltok i fredagsbønnen. Samtidig ble det meldt om en serie eksplosjoner i Kufa, en av sjiaenes hellige byer.

Al-Sadr er ettersøkt av USA for et mulig drap på en muslimsk leder i fjor, og han står sentrakt i det siste opprøret mot okkupasjonsmakten.

Sunnimuslimsk støtte

En sunnimuslimsk gruppe sa i dag at den støttet al-Sadr.

-Vi støtter ham, og han støtter oss i denne motstanden. Vi er i samme båt og har ansvar for å beskytte denne båten, sa Mohamed Ayash al-Kubaisi, representant for Rådet av muslimske skriftlærde i utlandet.

I et intervju med den arabiske TV-kanalen al-Arabiya i dag sa han at alle irakere som gjør motstand mot den amerikanskledete okkupasjonen, arbeider for det samme målet.

- Irakere er klar over at det ikke er i vår interesse å konkurrere for å oppnå sekteriske resultater. Sjiaenes motstand styrker vår vilje siden vi begge kjemper mot den samme fienden, sa han.

(Reuters, NTB)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no