skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Japanske gisler løslatt

To japanske gisler ble lørdag løslatt i Iraks hovedstad Bagdad, men skjebnen til en dansk forretningsmann er fortsatt uviss.

Publisert 17.04.2004 11:30. Oppdatert 17.04.2004 11:56.
Lettede frigitte gisler, Jumpei Yasuda og Nobutake Watanabe (Scanpix/AFP)
De to japanske mennene, som antas å være en 30 år gammel frilansjournalist og en 36 år gammel frivillig arbeider, ble utlevert til en japansk delegasjon ved moskeen Um al-Qura, opplyser en kameramann fra Reuters. Begge skal være i god form. Løslatelsen ble kort etter bekreftet av den japanske regjeringen, melder nyhetsbyrået Kyodo. Japanerne ble meldt savnet utenfor Bagdad onsdag.

Tre andre japanske gisler, som ble løslatt torsdag, ventes hjem til Japan søndag. De ble kidnappet av irakiske opprørere ved den urolige byen Falluja 7. april og vist fram på TV med kniver mot strupen. Gisseltakerne krevde at japanske styrker ble trukket ut av Irak, noe japanske myndigheter har avvist blankt.

To av japanerne som ble løslatt torsdag, en hjelpearbeider og en fotojournalist, har sagt at de ønsker å bli værende i Irak.

Uttalelsene har vakt stor bestyrtelse i Japan, og det er ventet at de vil få en blandet mottakelse når de kommer hjem søndag. De befinner seg nå i Dubai og har fortalt at gisseltakerne behandlet dem bedre for hver dag som gikk. De kunne snakke sammen, men ble gang på gang flyttet til nye hus mens de hadde hetter over hodet. De hadde inntrykk av at de ble holdt fanget i private hjem.

Mer enn 40 utlendinger er tatt som gisler i Irak, men mange av dem er nå løslatt – blant dem tre tsjekkere og en canadier som ble satt fri fredag.

Intet nytt om danske

Blant dem som fortsatt er savnet, er en dansk forretningsmann, to amerikanske soldater, en amerikansk kontrakt-arbeider, en palestiner, en jordansk forretningsmann og tre italienere.

En italiener ble denne uken drept av kidnapperne, som også truer med å drepe de tre andre hvis italienske soldater ikke forlater Irak.

Sent fredag kveld viste den arabiske satellittkanalen Al-Jazeera et videoopptak av en av de savnede amerikanske soldatene. Kidnapperne sa de var villige til å bytte ham mot irakere som amerikanske styrker har tatt til fange.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no