skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair møttes i dag i Det hvite hus i Washington. Foto: Reuters/Scanpix)
USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair møttes i dag i Det hvite hus i Washington. Foto: Reuters/Scanpix)

Felles front mot Irak

Ingen skal tvile på at USA og Storbritannia har tenkt å stå løpet ut i Irak. USA godtar større FN-kontroll med den politiske overgangsprosessen.

Publisert 16.04.2004 20:53. Oppdatert 16.04.2004 20:54.
– Vi skal holde løftet til det irakiske folk og gjøre jobben ferdig, er den klare meldingen fra møtet mellom president George W. Bush og statsminister Tony Blair fredag.

USA og Storbritannia holder fast på at 30. juni er datoen da irakerne tar over den politiske styringen i eget land, og de er enige om at det må jobbes for å få en ny FN-resolusjon.

Irak og Midtøsten dominerte samtalene de to lederne hadde i Det hvite hus fredag. De to gjorde sitt ytterste for å framstå som en sterk og trygg koalisjonsledelse til tross for påstander om at situasjonen i Irak er ute av kontroll og til tross for at Blair er under sterkt press hjemme for å fortelle Bush at Irak-kursen må endres.

Tony Blair og George W. Bush gikk ut til pressen utenfor Det hvite hus etter møtet i dag. Begge lovet å fullføre sitt oppdrag i Irak og nektet å bøye av for terrorister. (Foto: Reuters/Scanpix)


USA godtar FN-plan

Bush bekreftet da også fredag at USA støtter rammene for et FN-forslag om hvordan maktoverføringen i Irak skal foregå. Planen innebærer en markant endring i forhold til det Bush-regjeringen så for seg for bare et par uker siden. Det USA-ledete styringsrådet for Irak skal erstattes med et forretningsministerium, der lederne utpekes av FN etter å ha konsultert USA, styringsrådet og andre irakiske ledere.

–30. juni opphører styringsrådet å eksistere, men koalisjonsstyrkene blir værende for å sørge for sikkerheten, sa Bush på plenen utenfor Det hvite hus.
Planen er utarbeidet av FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi, med Condoleezza Rices Irak-rådgiver Robert Blackwill ved sin side.

Tony Blair forsøkte å gi et inntrykk av britisk-amerikansk besluttsomhet i Irak-konflikten på pressekonferansen etter møtet med George W. Bush i Washington i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)
Med en ny FN-resolusjon håper de to landene at flere land vil bidra med soldater i Irak og at de dermed kan holde løftet til egne soldater om å få komme hjem.

Midtøsten problematisk

Bush og Blair har ikke møtt hverandre privat siden november i fjor. Blair har lite å tjene på disse møtene, hver gang han viser seg sammen med presidenten skaper det problemer for ham på hjemmebane.

Denne gangen var det spesielt problematisk for Blair, etter Bushs overraskende kursendring og støtte denne uka til Israels statsminister Ariel Sharons plan for Gaza og Vestbredden, et trekk som selv på Bushs hjemmebane betegnes av enkelte som «Sharons kupp» og en avvikning fra det såkalte veikartet for fred.

Blair benektet nok en gang fredag at enigheten mellom de to vennene Bush og Sharon svekker veikartet, men spørsmålet er hva han sa til Bush under fire øyne.

– Jeg ser dette som en mulighet til å få prosessen inn på veikartets spor igjen, sa Blair og lød dermed akkurat som sin kollega Bush, men i dette spørsmålet hadde de to tydelig vanskeligere for å enes.

Kvartetten

Blair understreket behovet for at kvartetten USA, FN, EU og Russland møtes så snart som mulig for å diskutere hvordan den kan bistå de palestinske myndighetene økonomisk, politisk og med hensyn til sikkerhet. Et slikt forslag er ikke uproblematisk for USA, som har et svært anstrengt forhold til Yasser Arafat, som fortsatt anses som leder for de palestinske selvstyremyndighetene.

Kvartetten skal etter planen komme sammen i slutten av april.

Blair passet også på å understreke at målet er to selvstendige stater: Israel og Palestina.
(NTB)

Ektefellene til de to statslederne, Cherie Blair (t.v.) og Laura Bush var også til stede under pressekonferansen på plenen foran Det hvite hus i Washington i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no