skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Satt fri av gisseltakerne

Den franske journalisten Alexandre Jordanov er løslatt av gisseltakere i Irak, melder TV-kanalen Al Jazeera i ettermiddag.

Publisert 14.04.2004 17:27. Oppdatert 14.04.2004 18:05.
Av Benny André Johansen.

40 år gamle Jordanov, som jobber for det Paris-baserte TV-selskapet CAPA, ble tatt til fange sammen med sin kameramann 50 kilometer sør for Bagdad sist søndag. Kameramannen, Ivan Cerieix ble senere satt fri.

Alexandre Jordanov skal være satt fri av sine gisseltakere i Irak. (Arkivfoto: AFP/Scanpix)

I sikkerhet

Den Dubai-baserte TV-kanalen Al Jazeera melder nå at også franskmannen er satt fri, uten å gi nærmere opplysninger om saken. Ifølge AFP er han nå i sikkerhet i lokalene til Komiteen for muslimske lærde.

Løslatelsen er ikke bekreftet av andre kilder, bortsett fra at hans arbeidsgiver ifølge Reuters skal ha bekreftet opplysningene.

Laget dokumentar

Jordanov og hans kameramann jobbet med en dokumentar om Irak for franske Canal Plus da de ble tatt som gisler.

Frankrike har vært en sterk motstander av den USA-ledede invasjonen og okkupasjonen av Irak. Regjeringstalsmann Jean-Francois Cope krevde tidligere i dag en betingelsesløs frigivelse av landsmannen.

Mange gisler

Nærmere 40 personer fra minst 12 ulike land holdes nå som gisler av ulike væpnede grupper i Irak. Her er nyhetsbyrået AFPs mest oppdaterte oversikt over situasjonen:

Thomas Hamill, gissel i Irak (Foto: AP/Scanpix).
- Sju amerikanske sivile og to soldater har vært savnet siden fredag, da konvoien de kjørte ble angrepet nær Bagdad internasjonale flyplass. En amerikansk soldat ble drept og 12 såret i angrepet. I går ble fire lik funnet nær åstedet, men det er ikke bekreftet om disse er noen av de savnede amerikanerne. En av gislene, Thomas Hamill (43), er vist frem på TV av gisseltakerne.

- Fire sivile italienere som jobbet for et privat selskap har vært savnet siden mandag. TV-kanalen Al Jazeera skal ha vist bilder av disse i fangenskap.

- De to japanske hjelpearbeiderne Noriaki Imai (18) og Nahoko Takato (34) og fotojournalisten Soichiro Koriyama (32) sitter fortsatt i fangenskap, med en dødstrussel hengende over seg. Japanske diplomater sier det ikke er noen fremskritt i forsøkene på å få dem løslatt.

De tre japanske gislene holdes fortsatt i fangenskap. (Foto: Reuters/Scanpix)


- Tre tsjekkere ble kidnappet nær Bagdad søndag, da de forsøkte å reise ut av Irak og komme seg til Jordan.

- En kanadier av syrisk opphav holdes i fangenskap i Najaf.

- En 30 år gammel israelsk araber er også tatt til fange. Gruppen som holder ham, Ansar al-Din, hevder han er spion for Israel.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no