skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Fra kampene ved Falluja. (Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen)
Fra kampene ved Falluja. (Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen)

Fem drept i Falluja

Fem irakere er drept og tre såret i sammenstøt mellom amerikanske styrker og opprørere i Falluja i dag, trass i at våpenhvilen i byen er forlenget i 48 timer.

Publisert 14.04.2004 11:45. Oppdatert 14.04.2004 12:53.
Det var sykehuskilder i byen som opplyste at fem mennesker var drept av granater som ble skutt av amerikanske styrker i løpet av natten.

Det ble også meldt at en tsjekkisk journalist som arbeider for CNN, ble såret i et irakisk granatangrep mot en skole ved Falluja, der en gruppe amerikanske marinesoldater hadde forskanset seg.

Forlenget fra kl 9

Soldater på vakt ved Falluja. (Foto: K.Sahib, AFP)
En av meklerne opplyste tidligere i dag at våpenhvilen i den irakiske byen er forlenget i 48 timer fra i dag tidlig.

– Våpenhvilen er forlenget i 48 timer fra i dag klokka 9 (7 norsk tid) som følge av enighet mellom de to partene, sa Fouad Rawi fra Det irakiske islamske partiet, som har ledet forhandlingene.

Han sa at hensikten med forlengelsen av våpenhvilen først og fremst er å få gjenåpnet to sykehus i byen som har måttet holde stengt på grunn av den amerikanske beleiringen.

USA ber Iran om hjelp

USA har formelt bedt Iran om hjelp til å dempe krisen i Irak, og Iran har sagt seg villig til å mekle, opplyser Irans utenriksminister Kamal Kharazi.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA har Iran sendt en høytstående funksjonær fra utenriksdepartementet til Bagdad for å møte representanter for okkupasjonsmakten, irakiske politikere og religiøse ledere.

Direktør for utenriksdepartementets kontor for området rundt Persiabukta, Hossein Sadeghi, reiste i dag til Bagdad for å gjøre et forsøk på å løse krisen, ifølge IRNA.

Mange har blitt såret og drept i de harde sammenstøtene i Falluja.
Kharazi sa at det har vært intens kontakt mellom Iran og USA om den forverrede situasjonen i Irak.

Han sa at kontakten fortsatt går gjennom den sveitsiske ambassaden i Teheran, siden de to landene ikke har diplomatiske forbindelser.

Iran er sterkt imot USAs krig mot Irak, men har likevel også holdt avstand til den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr og hans militser som har gjort opprør i det sørlige Irak.

Iran står nærmere den moderate gruppa SCIRI som ledes av storayatolla Abdul Aziz al-Hakim.

USAs president George W. Bush har tidligere plassert Irans islamske regime på «ondskapens akse», sammen med Irak og Nord-Korea.

Russere hjem

Russland sender denne uka fly til Irak for å hente hjem over 800 russere og borgere fra tidligere Sovjet-republikker.

En talsmann for det russiske kriseministeriet sa i dag at sju fly blir sendt fra Kuwait til Bagdad for å evakuere 553 russere og 263 borgere av andre land i Samveldet av uavhengige stater (SUS).

Evakueringen skjer som følge av at tre russere og fem ukrainere ble bortført i Irak mandag. De ble alle løslatt mindre enn et døgn senere.

Også Filippinene

Også Filippinene vurderer å trekke sine fredsbevarende styrker og humanitære hjelpearbeidere ut av Irak på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet.

– Selv om regjeringen er fast bestemt på å hjelpe det irakiske folket med å gjenoppbygge landet deres, er sikkerheten til våre fredsbevarende styrker i Irak fortsatt vår vesentligste bekymring, sier Filippinenes president Gloria Macapagal Arroyo i en uttalelse.

– Beslutningen om hvorvidt våre fredsbevarende styrker skal trekkes ut eller ikke vil være avhengig av sikkerhetssituasjonen i Irak i dagene som kommer, sier Arroyo videre.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no