skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

40 utenlandske gisler i Irak

Dan Senor, som er talsmann for okkupasjonsstyrkene, sa i kveld at vel 40 personer, fra 12 forskjellige land, nå blir holdt som gisler av irakiske grupper.

Publisert 13.04.2004 13:20. Oppdatert 14.04.2004 10:07.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Agnes Svalastog og Reidar Jensen

Senor sa at det ikke ville komme på tale å forhandle med noen av gisseltakerne, og at etterforskere fra det amerikanske forbundspolititiet FBI nå leter etter gisseltakerne og ofrene deres, sammen med irakiske sikkerhetsstyrker.

- Det er til alles beste at gislene blir løslatt snarest mulig, sa Senor ifølge nyhetsbyrået AFP.

Blant de savnede eller bortførte er ni amerikanere, deriblant to soldater, fire italienere, tre japanere, tre tsjekkere, en franskmann, en kanadier av syrisk avstemning og en israelsk araber.

Japanske krigsmotstandere ber Japan trekke tilbake sine styrker i Irak. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA , AFP

Blir skremt bort

De mange utlendingene som er tatt som gisler i Irak de siste dagene, skremmer folk ut av landet. Frankrike og Portugal advarte i dag sine borgere mot å reise til Irak.

- Siden slutten av forrige uke har vi innstendig rådet alle franskmenn til å reise, sa en talsmann for det franske utenriksdepartementet, Herve Ladsous. Det finnes for tiden 100 franskmenn i Irak.

Søndag ble en reporter fra det franske tv-nyhetsselskapet Capa bortført av en ukjent gruppe i nærheten av Bagdad. Selskapet sier at det har vært i kontakt med gruppen, men at dette ikke har ført til noen løslatelse av journalisten.

Den portugisiske statsministeren Jose Manuel Durao Barroso råder alle sivile portugisere til å forlate Irak på grunn av alle bortføringene.

- Situasjonen i Irak er ekstremt bekymringsfull, sa han.

Russere reiser

Tirsdag ble fem ukrainere og tre russere løslatt etter at de ble bortført 2.påskedag. Samtidig ble det meldt at det russiske entreprenørfirmaet de arbeider for, har besluttet å evakuere alle sine 370 medarbeidere i Irak snarest mulig.

Flertallet av de 500 russerne i Irak arbeider for det statlige selskapet som blant annet bygger en kraftstasjon 60 kilometer utenfor Bagdad.

Italienere savnet

Bilder av de fire italienerne som er meldt savnet i Irak. Foto: Al-Jazeera
Så sent som i dag ble fire italienske sikkerhetsfolk meldt savnet i Irka. Dette kan være de samme som en gruppe irakere hevdet at de hadde bortført i forrige uke.

Fjernsynsstasjonen al-Jazeera viste tirsdag videoopptak av fire menn og beskrev dem som italienere bortført av irakiske islamister.

Kidnapperne krever at italienske styrker trekker seg ut av Irak og en formell unnskyldning fra statsminister Silvio Berlusconi. Berlusconi sier likevel at Italia, som har 3000 soldater i Irak, ikke vil trekke styrkene sine ut av landet.

Tsjekkiske journalister i live

Den tsjekkiske utenriksministeren Cyril Svoboda sier at også alle tsjekkiske statsborgere er blitt rådet til å forlate Irak. Samtidig sier han at de tre tsjekkiske journalistene som ble bortført mandag, fortsatt er i live.

Japan har i hele dag forsøkt å få nye informasjoner om de tre bortførte japanerne, som en irakisk gruppe har truet med å drepe dersom de japanske troppene i Irak ikke blir trukket ut.

Situasjonen i Fallujah, der opprørerne og de USA-ledede styrkene skal ha kommet fram til en våpenhvile, er fortsatt uklar. Innbyggerne i byen melder likevel om skyting fra tunge tanks, og talsmenn for de amerikanske styrkene sier at de tror den angivelige lederen for Al Qaida-operasjonene i Irak, den sterkt ettersøkte Abu Mussab al Zarkawi, er i Fallujah.

Uoversiktelig i Falluja

Amerikanske krigsfly skjøt tirsdag kveld mot flere mål i Falluja. Det kom også til sammenstøt på bakken i den beleirede byen, rapporterer nyhetsbyrået AFPs korrespondent i byen.

En amerikansk soldat ble drept og sju andre såret i sammenstøt utenfor Falluja tirsdag, ifølge den amerikanske hæren, og AFP melder om minst 11 drepte irakere. Sjefen for den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak, Paul Bremer, samt medlemmer av det irakiske styringsrådet og representanter for innbyggerne i Falluja, forhandler om en varig stans i krigshandlingene.Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no