skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

11 russere bortført

11 russiske statsborgere ble sent mandag kveld kidnappet i Iraks hovedstad Bagdad, melder den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera.

Publisert 12.04.2004 16:42. Oppdatert 12.04.2004 22:44.
De elleve jobbet for et kraftselskap. TV-kanalen fikk
opplysningene om kidnappingen fra det russiske selskapet der de elleve er ansatt.
Tsjekkerne som ble bortført søndag ved 11-tiden. Journalist Martin Kubal (t.v.) og fotograf Petr Klima jobber for tsjekkisk fjernsyn. (Foto: Scanpix / AP / CTK)

Kinesere satt fri

De sju kineserne som i helgen ble tatt som gisler i Irak, er satt fri. Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som i kveld meldte om frigivelsen av de sju.

Ifølge den kinesiske ambassaden i Bagdad har de det fint og er plassert på et sikkert sted.

De siste dagene er det stadig meldt om flere utenlandske gisler i Irak. Kidnapperne krever at de utenlandske okkupasjonsstyrkene trekker seg ut av Irak og at amerikanerne opphever beleiringen av Falluja.

Sju sivile amerikanere som jobber for den amerikanske okkupasjonsmakten er blant de siste som er meldt savnet, opplyste sjef for de amerikanske styrkene i Irak, Ricardo Sanchez, på en pressekonferanse mandag.

De sju amerikanerne arbeider for den amerikanske oljegiganten Halliburton.

Like før meldingen om de sju amerikanerne, bekreftet tsjekkiske myndigheter at to tsjekkiske ansatte i en av landets statlige TV-stasjoner ble bortført nord for Bagdad første påskedag. De to var på vei til Jordan da de ble tatt til fange.

–12 gisler løslatt

Mohsen Abdel Hamid. (Foto: Scanpix / AFP / Bilal Qabalan)
Et medlem av det USA-oppnevnte styringsrådet sa mandag at 12 gisler er blitt sluppet fri, og at han har håp om at resten av gislene i Irak vil bli løslatt i løpet av dagen.

Mohsen Abdel Hamid, som representerer et sunnimuslimsk parti, ga imidlertid ingen detaljer om tidspunkt for løslatelsen eller nasjonaliteten til dem han hevder er blitt løslatt.

Hamid sier gislene ble løslatt etter at foreningen for sunnimuslimske geistlige lørdag utstedte en fatwa som forbyr kidnappinger.

Briten Gary Teeley ble søndag løslatt i Sør-Irak etter å ha sittet fanget hos opprørere i seks dager. Og i et videoopptak sendt på TV-kanalen Al-Jazeera søndag hevdet en maskert mann at en gruppe på åtte kidnappede utenlandske lastebilsjåfører var sluppet fri.

Brenne levende

Familiene til de tre japanske gislene venter sammen med hele resten av Japan på nytt om de tre, den 18-årige frivillige arbeideren Noriaki Imai, bistandsarbeideren Nahoko Takato (34) og kameramannen Soichiro Koriyama (32).

De tre holdes fanget av en gruppe som kaller seg Mujahedin-brigaden, som har truet med å brenne gislene levende dersom ikke Japan trekker sine styrker ut av Irak. En ny frist satt av gruppa utløp klokka 15 mandag.
Briten Gary Teeley ble løslatt i helgen. (Foto: Scanpix / Reuters)

Ifølge en selvoppnevnt megler, irakiske Mezher Dulaimi, har kidnapperne gått med på ikke å drepe japanerne. Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet fra annet hold.
Koizumi har foreløpig ingen planer om å trekke japanske soldater ut av Irak.

– Styrkene gjør humanitære oppgaver og driver gjenoppbyggingsarbeid. Det er ikke noe vanlige mennesker kan gjøre. Vår politikk er ikke endret, sa Koizumi, som mandag hadde samtaler med USAs visepresident Dick Cheney i Tokyo.

Flere hundre mennesker demonstrerte for fjerde dag på rad i nærheten av statsministerens kontor med krav om å hente de 550 soldatene hjem.

Ulike krav

De ulike gruppene som har tatt gisler i Irak stiller en rekke krav til okkupasjonsmakten. Noen krever at okkupasjonsstyrkene opphever beleiringen av Falluja, andre at de utenlandske styrkene trekker seg ut av hele landet.

Andre igjen krever at alle irakere i amerikansk fangenskap blir sluppet fri.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no