skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ingen trøst til pårørende

Japans statsminister Junichiro Koizumi hadde ingen trøstens ord å komme med da han i dag uttalte seg om gisseldramaet i Irak.

Publisert 12.04.2004 12:33. Oppdatert 12.04.2004 12:37.
Familiene til de tre japanske gislene venter sammen med hele resten av Japan på nytt om de tre, den 18-årige frivillige arbeideren Noriaki Imai, bistandsarbeideren Nahoko Takato, 34, og den 32 år gamle kameramannen Soichiro Koriyama.

En demonstrant med bilder av de tre gislene ber Japan trekke tilbake sine styrker fra Irak. (Foto: AP/Scanpix)

Ny frist

De tre holdes av en gruppe som kaller seg Mujahedin-brigaden, og de har truet med å drepe gislene dersom ikke Japan trekker sine styrker ut av Irak. En ny frist satt av gruppa utløper klokka 15 mandag.

De siste dagene har det kommet mange og motstridende meldinger om de tre gislene. Noen av meldingene har gått ut på at de skal være i trygghet, eller til og med løslatt, men disse har raskt blitt avvist av japanske tjenestemenn.
– Det er variert informasjon. Vi har ikke vært i stand til å bekrefte fakta, sa Koizumi mandag.

Han holdt imidlertid fast på at han ikke vil gi etter for kidnappernes krav.

– Styrkene gjør humanitære oppgaver og driver gjenoppbyggingsarbeid. Det er ikke noe vanlige mennesker kan gjøre. Vår politikk er ikke endret, sa Koizumi.

Møtte Cheney

Koizumi hadde mandag møter med USAs visepresident Dick Cheney, som er på besøk i landet. Ikke uventet ga Cheney sin støtte til Koizumis synspunkter. Han sa også at USA gjør alt de kan for å hjelpe den japanske regjeringen med å løse gisseldramaet.

Men flere hundre mennesker demonstrerte for fjerde dag på rad nær statsministerens kontor med krav om å hente de 550 soldatene hjem.

Gjentatte ganger har familiene til de tre gislene øynet håp om at deres kjære vil bli løslatt, bare for å bli skuffet gang på gang.

Mezher Dulaimi, som har utnevnt seg selv til megler, hevdet tidligere mandag å ha gjort framskritt i forhandlingene om de tre. Men en japansk diplomat avviste dette.
(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no