skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
KJEMPER: Irakiske opprørere feirer at de har satt en amerikansk konvoi i brann. Det utkjempes harde kamper i flere deler av Irak i dag. (Foto: AFP PHOTO/Karim Sahib)
KJEMPER: Irakiske opprørere feirer at de har satt en amerikansk konvoi i brann. Det utkjempes harde kamper i flere deler av Irak i dag. (Foto: AFP PHOTO/Karim Sahib)

Harde kamper i Irak

Det utkjempes i formiddag harde kamper mellom koalisjonsstyrker og sunni- og sjiamuslimske opprørssoldater over hele Irak.

Publisert 08.04.2004 10:19. Oppdatert 08.04.2004 13:41.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

De tyngste kamphandlingene skal foregår i Falluja, hvor sykehuskilder opplyser at rundt 300 irakere har mistet livet siden de harde kampene startet på søndag.

Omfattende kamper

BBC News Online melder at det i hele dag skal ha blitt rapportert om eksplosjoner i byen. En amerikansk bilkonvoi på vei fra Bagdad til Falluja ble i morgentimene i dag angrepet av væpnede opprørere som skal ha satt bilene i brann. Det ble ikke meldt om skadde eller drepte i hendelsen.

Ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP skal snikskyttere ha tatt i bruk moskeen som i går ble bombet av okkupasjonsstyrkene. Fjernsynskanale al-Jazeera meldte i går at rundt 40 irakere ble drept i moskeen, men okkupasjonsstyrkene avviste dette, og opplyste at de ikke hadde funnet omkomne etter bombeangrepet.

I Bagdad ble amerikanske pansrede stridsvogner og helikoptre satt inn i kampene, og de skal ha innledet et angrep mot Bagdad-kontoret til organisasjonen til opprørslederen Moqtada al-Sadr, men ingen skal ha kommet til skade i angrepet.

SAMTALER: Opprørslederen Moqtada al-Sadr skal være i samtaler med irakiske myndigheter om å overgi seg. Men kampene fortsetter. (Foto:REUTERS/Akram Saleh)

Hevder å ha gisler

De al-Sadr-vennlig styrkene på sin side, hevder at de har tatt til fange flere spanske, og en amerikansk soldat. De har tilbudt koalisjonsstyrkene å sette dem fri dersom sjia-lederen Mustafa Yaacubi, som ble arrestert søndag, settes fri.

Påstandene blir avvist fra de allierte styrkene, som hevder at ingen soldater er meldt savnet.

- Det er ingenting nytt å rapportere om forholdene for de spanske soldatene i Irak, heter det i en uttalelse fra de spanske styrkene i landet.

Samtaler med al-Sadr

Mens kampene raser mellom sjia- og sunniopprørerne og koalisjonen, hevder de irakiske selvstyremyndighetene at de har innledet samtaler med opprørerne om å legge ned våpnene.

- Det diskuteres med al-Sadr hvordan man kan legge til rette for at opprøret skal ta slutt, og om han skal overgi seg til irakiske myndigheter, sier Adnan Pachachi, som er medlem av styringsrådet i landet, til nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene skal ha lovet å ivareta sikkerheten til opprørs-lederen dersom han overgir seg, opplyser Pachachi.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no