skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

-Nærmer seg borgerkrig

Tidligere leder for FNs våpeninspektører, Hans Blix, mener Irak er på randen av en borgerkrig etter den siste tidens uroligheter, og at USA ikke har nok soldater i landet til å forhindre det.

Publisert 08.04.2004 09:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

- Majoriteten av irakerne er helt sikkert fornøyde med å være kvitt Saddam Hussein, men de er alle motstandere av den USA-ledede okkupasjonen av landet deres, sier Blix i et intervju med den franske avisa Le Parisien.

BORGERKRIG: Irak er på randen av borgerkrig, og USA har ikke nok soldater i landet til å forhindre uro, mener Hans Blix.
Ifølge Blix oppfatter de fleste irakere situasjonen som ydmykende, noe som på sikt kan ha ødeleggende følger for landet.

-Ikke nok styrker

- I denne situasjonen har ikke USA nok styrker i landet for verken å opprettholde orden eller å gjenoppbygge Irak etter krigsødeleggelsene, mener han.

Blix er dermed på kollisjonskurs med amerikanske myndigheter, som hardnakket hevder å ha full kontroll på situasjonen. Senest onsdag kveld uttalte forsvarsminister Donald Rumsfeld at landet har full kontroll i Irak, og at gjenoppbyggingen av landet ikke lider under den siste tidens uro.

Blix mener amerikanerne har gjort en rekke feil i løpet av konflikten i Irak, men at den største feilen ligger i etterdønningene av krigen i landet.

- Mens meningen med krigen var å nedkjempe terrorsimen, har resultatet blitt det motsatte. Irak har blitt et land hvor det produseres terrorister på løpende bånd, sier Blix.

-Ingen våpen

Heller ikke invasjonen og krigshandlingene kan forsvares, mener Blix. I Le Parisien-intervjuet peker han nok en gang på at selve grunnlaget for invasjonen ikke var til stede.

- Hvis Bush hadde visst det han vet i dag ved krigens start, hadde det aldri blitt noe av invasjonen. Den enkle grunnen er at det ikke finnes masseødeleggelsesvåpen i landet, sier han.

- Det eneste positive ved denne krigen er at man har fjernet et diktatorisk regime som var dekket av blod. Men de negative sidene veier mye tyngre. Ikke minst gjelder det de mange dødsfallene, både irakiske og amerikanske, ødeleggelsen av landet og oppbyggingen av terrornettverk i Irak

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no