skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Truer med å drepe gisler

Til sammen er trolig minst 14 utlendinger blitt kidnappet i Irak de siste dagene. Tre japanere holdes som gisler for å tvinge de japanske styrkene ut av landet.

Publisert 08.04.2004 08:44. Oppdatert 08.04.2004 23:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Den japanske regjeringen forsøker å ikke la seg presse, og sier Japan ikke har planer om å trekke sine militære styrker ut av Irak.

I en uttalelse torsdag krevde dessuten kabinettssekretær Yasuo Fukuda at gruppa som har tatt japanerne som gisler, må slippe dem fri.

Åtte medlemmer av en sørkoreansk kristen menighet ble også tatt til fange i Irak torsdag. De ble alle sluppet fri i løpet av dagen. Ingen av dem skal ha blitt skadd og det ble ikke framsatt krav til sørkoreanske myndigheter.

Truet på livet

TV-kanalen Al-Jazeera viste torsdag et opptak av de tre japanske gislene, to menn og en kvinne, alle kledd i sivile klær.

Opptaket skal komme fra den tidligere ukjente gruppa Saraya al-Mujahideen. Ved siden av de tre sto flere væpnede og maskerte menn med passene til gislene.

Kvinnen og den ene mannen, som ikke er eldre enn 18 år, er frivillige hjelpearbeidere, ifølge den japanske regjeringen. Den andre mannen jobber i Irak som fotojournalist.

Gisseltakerne truer med å brenne dem levende dersom Japan ikke trekker styrkene sine ut av landet i løpet av tre dager.

Palestinske gisler

En britisk sivilist som arbeider for okkupasjonsstyrkene forsvant tidligere i uka i Nassiriya. Gary Teeler ble bortført tirsdag, og ingen har hørt fra ham siden, ifølge okkupasjonsmakten.

To palestinere med israelsk identifikasjonspapirer er også blitt kidnappet, ifølge en iransk TV-stasjon. Gruppen som har tatt dem til fange kaller seg Ansar a-Din, og beskylder palestinerne for å være israelske spioner.

Seint i kveld opplyste myndighetene i Canada at en canadier er blitt bortført.

– Vi krever at alle fengslede medlemmer av religiøse grupper i Irak blir sluppet fri. Vi vil forhandle over disse to fangene, sier en av kidnapperne på TV-opptaket. Bildene viser også de to palestinerne som skrekkslagne kikker inn i kamera og «tilstår» at de spionerer for Israel.

Ønsker utveksling

Tidligere torsdag sa en talsmann for den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr at de hadde tatt flere vestlige gisler, blant dem flere spanjoler og kanskje en amerikaner, som de ville bytte mot den arrestert sjiamuslimsk lederen Mustafa al-Jacoubi.

Både spanske og amerikanske myndigheter benektet at noen av deres soldater var tatt som gisler, men ingen sa noe om sivile personer.

Al-Jacoubi ble arrestert i forrige uke, mistenkt for å ha vært med på drapet på en pro-amerikansk sjialeder, Abdel Majid al-Khoei, i fjor. Arrestasjonen bidro til å utløse en bølge av protester og opprør blant sjiamuslimene mot okkupasjonsstyrkene.

(NTB-Reuters-AFP-NRK)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no