skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ingen lik i moskeen

Opptil 40 irakere kan ha blitt drept da amerikanske styrker i dag bombet en moské i byen Falluja i dag.

Publisert 07.04.2004 14:54. Oppdatert 07.04.2004 21:13.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Det opplyser en amerikansk offiser. - Vi ønsket å drepe folkene inne i bygningen, la oberstløytnant Brennan Byrne til.

Senere onsdag sa Byrne at de ikke har funnet noen lik i moskeen, men at likene kan ha blitt trukket ut av andre opprørere.

Han opplyste at moskeen først ble angrepet av et Cobra angrepshelikopter som skjøt en Hell Fire-rakett inn i bygningen. Deretter ble den truffet av en laserstyrt presisjonsbombe fra et kampfly.

Det er ventet at angrepet vil skjerpe motstanden mot okkupasjonsstyrkene. Allerede før flyangrepet i dag fordømte både sjiamuslimske og sunnimuslimske irakiske ledere i Irak de siste amerikanske angrepene på Falluja.

Mehdi-leder drept

Tilhengere av Moqtada al-Sadr kan ha mistet en av sine ledere, men lover fortsatt kamp (Scanpix/AFP)
USA truet samtidig med å ødelegge militsen til den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, og det blir meldt at polske styrker skal ha skutt og drept en av lederne for de halvmilitære gruppene som støtter al-Sadr.

- Murtada al-Mussawi, som drev al-Sadrs avdeling i Kerbala, ble drept i sammenstøt med polske soldater i ettermiddag, sier talsmann for polsk politi til nyhetsbyrået Reuters.

Mange fronter

Moskeen ble bombet kort tid etter at de amerikanske soldatene inntok sentrum av Falluja, der de 300.000 sunnimuslimske innbyggerne har vært omringet i tre dager, og det pågår også harde kamper mellom irakere og okkupasjonsstyrker en lang rekke andre steder i landet.

I de sentrale og sørlige delene av Irak gjennomfører koalisjonen og de irakiske sikkerhetsstyrkene operasjoner for å ødelegge Mehdi-hæren til al-Sadr, og den sjiamuslimske Mehdi-militsen er bare en av mange væpnede grupper som det siste døgnet har vært innblandet i kamper med amerikanske og andre okkupasjonsenheter.

Ved den irakiske byen Baquba skal et amerikansk helikopter ha blitt tvunget til å lande etter å ha blitt skutt mot, men ingen skal ha blitt såret i angrepet, ifølge den amerikanske okkupasjonshæren.

Det amerikanske hæren bekrefter imidlertid at tolv marineinfanterister ble drept i den irakiske byen Ramadi i går. Soldatene ble drept i løpet av kamper som varte i sju timer i den sunnimuslimske byen. Dermed er hele 31 okkupasjonssoldater er blitt drept i kamper forskjellige steder i landet siden søndag.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no