skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Demonstranter drept i Kirkuk

Et ukjent antall sivile irakere har mistet livet siden okkupasjonsstyrken innledet sin offensiv mot Falluja vest for Bagdad, og også demonstranter som protesterte mot drapene er blitt drept.

Publisert 07.04.2004 10:12. Oppdatert 07.04.2004 14:45.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

I den nordirakiske byen Kirkuk skal åtte irakere være drept i skuddveksling mellom demonstranter og amerikanske soldater.

Blant de drepte er en ni år gammel gutt, ifølge nyhetsbyrået DPA. Over ti personer ble såret i sammenstøtet.

Om lag 1.500 personer demonstrerte i protest med det de oppfatter som amerikanske massakrer i byen Falluja, som ligger i den vestlige delen av landet.

– Noen av dem begynte å skyte mot de amerikanske soldatene, som skjøt tilbake. Åtte personer ble drept, deriblant et barn. Tolv andre ble såret, sier politisjefen i nabobyen Hawija.

Tidligere i dag opplyste leger at minst 36 sivile irakere ble drept og mange såret i kampene mellom amerikanske soldater og motstandsfolk i Falluja i går.

Hele 25 mennesker ble drept da et hus i den sunnimuslimske byen ble truffet av en rakett som ble avfyrt fra et amerikansk helikopter, ifølge lokale kilder.

Fire familier hadde søkt tilflukt i huset, som ble redusert til en ruinhaug.

Angiveri

Det var i Falluja vest for Bagdad fire amerikanske sikkerhetsfolk i forrige uke ble lynsjet og drept, og amerikanerne har i de siste dagene satt inn store styrker her og i nabobyen Ramada for å få tak i dem som sto bak drapene. Lokale innbyggere forteller at krigsfly har deltatt i kampene sammen med bakkestyrker og helikopter.

Amerikanske Blackhauk-helikoptre deltar i aksjonen mot Bagdad (Scanpix/AFP)

Samtidig har amerikanske soldater hengt opp plakater med oppfordring om å angi personer som ble sett på stedet hvor sikkerhetsfolkene ble drept, uten at dette umiddelbart ga resultater i en by hvor de amerikanske soldatene jevnlig er blitt utsatt for væpnede angrep helt siden okkupasjonen startet.

Nasiriyah

Andre steder i landet fortsetter opprøret blant den sjiamuslimske delen av befolkningen, og det kommer stadig meldinger om nye kamper mellom sjiamuslimer og de utenlandske okkupasjonsstyrkene.

I byen Nasiriyah ble 15 irakere drept i sammenstøt med italienske soldater i løpet av gårsdagen, ifølge det lokale politiet.

Tre irakere og fem personer fra nabolandet Iran ble drept i Karbala, etter kamper mellom amerikanske styrker og militsen til den ettersøkte religiøse lederen Moqtada al-Sadr.

I Sadr-byen i hovedstaden Bagdad ble minst fire irakere drept i sammenstøt med amerikanske soldater natt til onsdag, opplyser direktøren ved et av byens sykehus.


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no