skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Norske offiserer omringet

Tilhengere av sjialederen Moqtada al-Sadr omringet tirsdag de polske styrkenes hovedkvarter i Irak, der også flere norske offiserer holder til.

Publisert 07.04.2004 06:39.
Nærmere 150 biler omringet Camp Babylon i utkanten av Hilla sør for Bagdad i flere timer, i en ren maktdemonstrasjon.

– Al-Sadr ønsket å vise både verden og irakerne at han eksisterer, sa Polens forsvarsminister Jerzy Szmajdzinski til polsk fjernsyn tirsdag.
Demonstrasjonen pågikk i flere timer, men ble avsluttet uten at det kom til skuddveksling eller sammenstøt.

Seks offiserer

Norge har seks stabsoffiserer knyttet til den polske brigadens hovedkvarter i Camp Babylon, som ifølge forsvaret arbeider med prosjekter knyttet til såkalt sivilt-militært samarbeid (Cimic).

Offiserene arbeider blant annet i divisjonens operasjonskontrollrom, som har hatt lange dager siden sjiamuslimene nylig trappet opp sin motstandskamp mot den utenlandske okkupasjonsstyrken.

To polske og tre bulgarske soldater ble såret under sammenstøt med sjiamilits utenfor Kerbala tirsdag.
Okkuperte bygning

De svartkledde medlemmene av Moqtada al-Sadrs såkalte Mehdi-hær har gått i spissen for den nye offensiven, som også sunnimuslimske motstandsfolk har sluttet seg til.

I Basra, der det norske ingeniørkompaniet har sin base, tok rundt 1.000 sjiamuslimer kontroll over guvernørbygningen mandag, blant dem flere dusin tungt bevæpnede Mehdi-soldater.

Flere personer ble såret da britiske styrker åpnet ild i et forsøk på å slå angriperne tilbake.

De norske soldatene, som er underlagt britisk kommando, holder til i en leir utenfor Basra, og har stående ordre om ikke å bevege seg inn i byen før situasjonen igjen er under kontroll.

Bagatelliserer

I sin siste ukerapport bagatelliserer imidlertid den norske kontingentsjefen, oberst Thor Helge Moen, sjiamuslimenes opprør.

– Demonstrasjoner er en demokratisk rettighet, men dessverre er det visse elementer som velger å utnytte menneskemengdene til terroristhandlinger. Dette har blant annet medført at britene flere ganger er kommet i håndgemeng med mindre grupper av lokalbefolkningen i Basra, skriver Moen i rapporten.

– De norske soldatene gjør en ypperlig innsats, og oppdragene løses med fart, initiativ og godt humør. Oppdragene blir tilpasset den trusselsituasjonen som til enhver tid råder, og jeg tror alle norske soldater er komfortable med sikkerhetsopplegget, skriver Moen videre.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no