skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Al Qaida med nye trusler

Den terrorettersøkte jordaneren Abu Mussab al-Zarqawi, som regnes for å være Osama bin Ladens høyre hånd, kommer i et lydopptak med nye trusler mot amerikanske styrker i Irak.

Publisert 06.04.2004 07:06.
Opptaket, som ble lagt ut på en islamistisk internettside mandag, skal være gjort på hemmelig sted i Irak.

Et ikke datert bilde av Abu Mussab al-Zarqawi. (Foto: AP/Scanpix)
Zarqawi truer med nye aksjoner mot den amerikanske okkupasjonshæren i Irak, og påtar seg samtidig skylden for en rekke tidligere angrep.

– Våre heroiske mujahedin-krigere har alt drept over 200 soldater fra korsfarernes koalisjon, sier Zarqawi.

Varsler flere angrep

– Det siste angrepet, som vil bli etterfulgt av flere, var rettet mot Mossad i Jabal Lubnan-hotellet, sier Zarqawi med henvisning til den israelske etterretningsorganisasjonen.

29 mennesker ble drept da en kraftig bilbombe eksploderte utenfor Bagdad-hotellet Mount Lebanon 17. mars.

Zarqawi, som også tidligere er kommet med lignende trusler i lydbåndopptak, har stått på USAs liste over ettersøkte medlemmer av terrornettverket al-Qaida siden drapet på diplomaten Lawrence Foley i Amman i 2002.

Sprengstoffekspert

Jordaneren, som egentlig heter Fadel Nazzal al-Khalayleh og er dømt til døden i hjemlandet, regnes som ekspert på sprengstoff og kjemikalier.

I likhet med Osama bin Laden skjulte Zarqawi seg i flere år i Afghanistan, men befinner seg nå ifølge amerikanske etterretning i Irak.

Der anklages han blant annet for å ha organisert bombingen av FN-hovedkvarteret i Bagdad og Imam Ali-moskéen i Najaf i august i fjor. De to bombene kostet over 100 mennesker livet.

Kritisk til sjiaene

Det angivelige motivet bak aksjonen i Najaf, der storayatolla Mohammed Baqer al-Hakim var blant ofrene, var å oppildne Iraks sjiamuslimske flertall til opprør mot okkupasjonsmakten.

I opptaket som ble lagt ut mandag kritiserer Zarqawi, som selv er sunnimuslim, Iraks sjiamuslimske flertall, og omtaler dem som «en trojansk hest som benyttes av fiender av nasjonen» for å ta over landet.

– Sjiaene er allierte av jødene og amerikanerne. De hjelper til med å drepe muslimer, sier Zarqawi i opptaket.
Zarqawi er også krass i sin omtale av de irakiske sjiamuslimenes åndelige overhode, storayatolla Ali Sistani, som de siste dagene har manet sine tilhengere til ro og oppfordret til dialog med okkupantmakten.

– En ateismens imam, lyder Zarqawis karakteristikk av Sistani

– Flenget i stykker

I det nye opptaket innrømmer Zarqawi langt på vei at al-Qaida både sto bak bomben mot FN-hovedkvarteret i Bagdad og flere angrep mot amerikanske styrker og deres allierte i Irak.

– Vi har flenget i stykker kroppene deres flere steder; hos FN i Bagdad, koalisjonsstyrkene i Kerbala, italienerne i Nasiriya, amerikanske styrker på al-Khalidiya-brua, amerikanske etterretningsagenter på Hotel Chahine og i presidentpalasset i Bagdad, CIA ved Hotel Rashid og polske styrker i Hilla, sier Zarqawi i opptaket.
(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no