skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil ta irakisk sjia-leder

De amerikanske okkupasjonsmyndighetene i Irak opplyser at de har utstedt arrestordre på den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, etter urolighetene i landet den siste tiden.

Publisert 05.04.2004 18:52. Oppdatert 05.04.2004 18:55.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Al-Sadr er etterlyst, mistenkt for å ha stått bak drapet på en rivaliserende muslimsk leder for en måned siden, og for å bruke vold for å motsette seg demokratiseringen av landet.

De siste dagene har al-Sadrs tilhengere deltatt i en rekke voldelige aksjoner mot okkupasjonsstyrkene, og ifølge amerikanske myndigheter truer gruppen med flere voldsepisoder.

VODSEPISODER: Tilhengere av den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har stått bak en rekke voldsepisoder mot okkupasjonsmakten i Irak den siste tiden. Nå er han etterlyst. (Foto: REUTERS/Ceerwan Aziz)

Frykter mer uro

Den amerikanske generalen Mark Kimmitt opplyser at sjia-lederen har befunnet seg i skjul i en moske, noe som har ført til at okkupasjonsstyrkene ikke har pågrepet ham.

- Vi har blitt rådet til ikke å arrestere ham i moskeen, fordi dette bare vil føre til at den spente situasjonen i Irak blir enda mer ustabli, sier Kimmit.

Nå er imidlertid jakten på al-Sadr intensivert, og en talsmann for amerikanske myndighete, Dan Senor, sier at arerstasjonen av sjia-lederen kan skje når som helst.

- Han vil ikke bli advart på forhånd, fortalte Senor til internasjonale journalister.

Tilspisset situasjon

Situasjonen i Irak har den siste tiden vært spent, og tilspisset seg i dag etter at amerikanske styrker omringet byen Falluja, hvor fire amerikanske soldater ble drept, og likene deres maltraktert i forrige uke.

USA ha lovet hevn etter drapene, og ifølge militærkilder vil aksjonen som nå er igangsatt pågå i flere dager.

Også i Bagdad var det uroligheter i løpet av mandagen. Amerikanske Apache-helikoptre angrep mål i et sjiamuslimsk nabolag og åpnet ild mot sjia-lederen al-Sadrs milits. Fem personer skal ha mistet livet i angrepet.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no