skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Sårede irakere hentes av en lastebil etter skuddveksling mellom sjiamuslimske demonstranter, en spanskledet koalisjonsstyrke og irakisk politi i Najaf i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)
Sårede irakere hentes av en lastebil etter skuddveksling mellom sjiamuslimske demonstranter, en spanskledet koalisjonsstyrke og irakisk politi i Najaf i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)

Blodige opptøyer i Irak

Minst 24 mennesker er drept, blant dem fire soldater fra El Salvador, i sammenstøt mellom sjiamuslimer og en spanskledet styrke i den hellige byen Najaf i Irak. 200 ble såret i sammenstøtene søndag.

Publisert 04.04.2004 18:34.
Det var store sjiamuslimske demonstrasjoner flere andre steder i Irak også søndag, blant annet i Basra, Nassiriya, Kirkuk og Bagdad.

Demonstrantene som er tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, krevde at forbudet mot et sjiamuslimsk tidsskrift blir opphevet og at en av Sadrs fremste medarbeidere blir løslatt.

Al-Sadr selv oppfordret sine tilhengere til å «terrorisere fienden», siden fredelige protester ikke lenger har noe for seg.

– Demonstrasjoner er ubrukelige, siden deres fiender elsker å terrorisere og undertrykke meninger, og avskyr folkene. Terroriser fienden, siden vi ikke kan tie om dens krenkelser, sa Sadr i en erklæring søndag.

Ny front?

Demonstrasjonene kan være første antydning til at det åpner seg en alvorlig ny front i Irak mot okkupasjonsstyrkene, i tillegg til sunnimuslimene nord for Bagdad og utenlandske terrorister fra al-Qaida.

Den heftigste uroen fant sted i Najaf. Den brøt ut da en større folkemengde som marsjerte mot nabobyen Kufa, passerte basen til den spanskledede Plus Ultra-brigaden på veien.

Ifølge flere journalister deltok svartkledde og væpnede medlemmer av den forbudte Mehdi-hæren, som er Sadrs private militsgruppe, i demonstrasjonen.

Flere demonstranter kastet stein mot militære kjøretøy og forsøkte å ta seg inn i militærleiren, ifølge øyenvitner. Mange av dem brukte også skytevåpen.

En fotograf fra nyhetsbyrået Reuters sier at soldatene returnerte ilden fra flere kanter, og at han så flere demonstranter bli alvorlig såret. Kampene varte i tre timer før de omsider døde ut.

Salvadoranere drept

Ifølge en erklæring fra det spanske forsvarsdepartementet ble fire salvadoranske soldater drept og ni såret da de skjøt tilbake mot demonstrantene.

El Salvador har 359 soldater i den spanskledede styrken, som omfatter soldater fra flere mellomamerikanske og karibiske land. Ingen spanske soldater ble såret.

I Bagdad ble flere mennesker såret i sammenstøt med amerikanske soldater etter at demonstranter okkuperte en rekke politistasjoner i Sadr-byen, og i Amara i det sørlige Irak ble én person drept og fem såret i kamp med britiske soldater.

I oljebyen Kirkuk i det nordlige Irak ble to amerikanske soldater og fem sivile irakere såret da en bilbombe gikk i lufta ved siden av soldater som holdt vakt under en sjiamuslimsk demonstrasjon i byen.

Ifølge politisjefen i byen var tre av de sårede irakerne barn. Liket av mannen som utløste bomben, ble funnet i bilvraket.

I separate episoder ble to amerikanske soldater drept i Falluja-området, vest for Bagdad, der fire amerikanske sivile ble drept, brent og lemlestet i forrige uke.

Avis forbudt

Den utløsende årsaken til de kraftige demonstrasjonene i helgen er at et tidsskrift som er talerør for Moqtada al-Sadr, al-Hawza, ble forbudt av okkupasjonsmakten for en uke siden fordi tidsskriftet angivelig oppildnet til vold.

I tillegg krevde demonstrantene at en av Sadrs fremste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi, blir løslatt. Yacoubi ble skal ha blitt arrestert fredag, men de spanske styrkene benekter at de sto bak pågripelsen.

Presidenten i det USA-oppnevnte styringsrådet i Bagdad, Massoud Barzani, fordømte i sterke ordelag tilhengerne av Sadr for å ha grepet til vold i protestene mot okkupasjonsmakten.

Sjiamuslimene som utgjør om lag 60 prosent av den irakiske befolkningen, og som var grovt undertrykt under Saddam Hussein, er kommet stadig mer på banen siden Saddam ble styrtet etter den amerikanske invasjonen.

De mest radikale sjiamuslimene, under ledelse av den antiamerikanske al-Sadr, er blitt stadig mer kritiske til okkupasjonen.

Tilhengerne av Sadr sa at de følte seg oppildnet av demonstrasjonene søndag, og at de vil trappe opp kampen mot okkupasjonen.
(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no